Google: egy rendszergazda, nem rendszergazda

​Hamarosan minden régióban élesedik a Google Workspace új védelmi vonala.
 

A Google tavaly augusztusban jelezte először, hogy egy olyan védelmi funkció Workspace-be történő integrálásán dolgozik, amelynek révén a biztonsági szempontból kritikus funkciók kezelése biztonságosabbá válik.
 
A tavaly óta fejlesztett és tesztelt védelmi funkció a vállalat szerint most érett meg arra, hogy széles körben elérhetővé váljon a szervezetek számára. A megoldás lényege, hogy egyes funkciók csak akkor válnak módosíthatóvá, ha azokhoz legalább két adminisztrátori jogosultsággal rendelkező személy megadja a jóváhagyást. Ezzel mind a véletlen, mind a szándékos károkozások megakadályozhatóvá válhatnak.
 
A kiegészítő védelmet biztosító, többszereplős jóváhagyási funkció jelenleg az alábbiak esetében vethető be:
  • kétfaktoros hitelesítéssel kapcsolatos beállítások kezelése
  • fiókhelyreállítás
  • Advanced Protection szolgáltatások menedzselése
  • Passwordless hitelesítéshez kapcsolódó beállítások elvégzése
  • munkamenetek kezelése
 
Amennyiben az új védelem aktív, akkor 72 óra áll rendelkezésre a jóváhagyások elvégzésére. Ezekről az érintettek e-mailes értesítőt kapnak, és az adminisztrációs feleületen is áttekinthetik az ezzel kapcsolatos teendőket.
 
A többszereplő jóváhagyási funkció alapértelmezetten kikapcsolt állapotban található, azt manuálisan kell engedélyezni. Nyilván erre csak akkor van lehetőség, ha egy szervezet előfizetéséhez legalább két "super admin" jogosultsággal rendelkező felhasználói fiók tartozik.