Globális összefogás a kémprogramok ellen

Egy globális kezdeményezésnek köszönhetően az úgynevezett stalkerware kémprogramok elleni fellépés hatékonyabbá válhat. Erre nagy szükség is van.
 

A stalkerware programok a kémszoftverek egyik alkategóriáját képviselik. Az ilyen programokkal gyakorlatilag korlátlanul lehet turkálni egy gyanútlan személy magánéletében, de zaklatási esetekben is gyakran szerephez jutnak. E kémprogramok telepítését követően a zaklatók hozzáférhetnek az áldozat üzeneteihez, fotóihoz, közösségi média fiókjaihoz, tartózkodási helyéhez, hang- és videofelvételeihez (bizonyos esetekben akár valós időben is). A programok rejtve, a háttérben futnak az áldozat tudta és beleegyezése nélkül.
 
A stalkerware-eknek eddig nem is igazán volt általánosan elfogadott definíciója, ami megnehezítette az informatikai biztonsági iparág számára a jelenséggel kapcsolatos veszélyek kommunikálását. A Coalition Against Stalkerware kezdeményezés egyik alapítója ezért hozzákezdett a megfelelő definíció kidolgozásához, valamint az észlelési kritériumokkal kapcsolatos konszenzus kialakításához.
 
Egyre nagyobb a probléma
 
A stalkerware-ek már jó néhány éve veszélyt jelentenek. Az áldozatok száma jelentős ütemben nő, egyre többen fordulnak nonprofit szervezetekhez segítségért e problémával összefüggésben.
 
"Nonprofit szervezetként jól tudjuk, hogy a technológiának köszönhetően milyen könnyen hozzáférhetnek a zaklatók az áldozataik privát adataihoz. Az áldozatok pedig ritkán kérnek segítséget, mert szégyellik magukat. 2018-ban 1019 zaklatási ügyben nyújtottunk segítséget, ami mintegy három százalékkal haladja meg az előző évi számot. A német rendőrség bűnügyi statisztikai adatai szerint 2018-ban összesen mintegy 19.000 zaklatási eset történt, 500-zal több, mint az előző évben" - nyilatkozta Horst Hinger, a WEISSER RING igazgatóhelyettese.
 
A Kaspersky adatai szerint a stalkerware programoknak áldozatul esők száma egy év alatt 35 százalékkal nőtt. Az is elgondolkodtató, hogy a biztonsági cég 2019-ben 380 különféle stalkerware variánst észlelt, ami 31 százalékos növekedésnek felel meg.
 
StopStalkerware.org
 
A Coalition Against Stalkerware képviselői egy weboldalt is létrehoztak (www.stopstalkerware.org) azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak az áldozatoknak, elősegítsék a tagok közötti tudásmegosztást, legjobb gyakorlatokat dolgozzanak ki a szoftverfejlesztésekhez, és tájékoztassák a közvéleményt a stalkerware veszélyről. A webhely felsorolja azokat a leggyakoribb jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy valaki stalkerware áldozata lett, és bemutatja a javasolt teendőket is.
 
"Fontos, hogy a kiberbiztonsági cégek és az érdekvédelmi szervezetek együttműködjenek a probléma leküzdése érdekében. Az informatikai biztonsági iparág azzal járulhat hozzá a sikerhez, hogy javítja a detektálási hatékonyságot, és jobb tájékoztatásban részesíti a felhasználókat a kémprogramok magánéletre jelentett veszélyeiről " - fejtette ki Vjacseszlav Zakorzsevszkij, a Kaspersky kártékony fájlokat kutató csoportjának vezetője.
 
A globális kezdeményezés alapítói között megtalálható egyebek mellett az Avira, a G DATA CyberDefense, a Kaspersky, a Malwarebytes, a WEISSER RING és az Electronic Frontier Foundation (EFF) is.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség