Firmware szinten javulhat az Android védelme

​A Google olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek az androidos készülékek biztonságát firmware szinten növelnék.
 

Az elmúlt években többször bizonyosodott be, hogy az okostelefonokban, táblagépekben helyet kapó megannyi chip és vezérlő kiszolgáltatottá tudja tenni a készülékeket egyes támadástípusokkal szemben. Ilyen támadásokat egyebek mellett korábban a Pwn2Own hackerverseny résztvevői is mutattak már be. 

A Google szerint a hardver alapú károkozások számára a legkomolyabb támadási felületet jelenleg a mobilkommunikációs és WiFi vezérlők jelentik, amelyek távolról is kihasználható sebezhetőségek révén jogosulatlan kódfuttatást segíthetnek elő. Ezért a cég mérnökei most olyan megoldások fejlesztésén dolgoznak, amelyek a dedikált feladatokra rendszeresített (kommunikációs, média, biztonsági stb.) vezérlőket, modulokat teszik rendszer szinten védettebbé. 

Noha a fejlesztések mélyrehatóan egyelőre nem ismeretek, annyi kezd körvonalazódni, hogy a firmware szintű, új védelmi technikák elsősorban a memóriakezelési rendellenességekből fakadó hibák, valamint az exploitok kockázatainak csökkentését hivatottak elősegíteni. 

A vállalat szerint a firmware szintű védelmi technológiák implementálása során az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az alkalmazott módszerek esetenként a teljesítmény és a sebesség rovására mennek. Ezért ezek bevetése előtt még optimalizációkra van szükség. Ez elsősorban azzal érhető el, hogy a fejlesztők pontosan meghatározzák, hogy az egyes technológiáknak mikor és pontosan mely rendszerkomponensek esetében kell aktiválódniuk ahhoz, hogy a kockázatcsökkentési célok elérhetők maradjanak anélkül, hogy mindez észrevehetően a teljesítmény rovására menne. 

Egyelőre még kérdés, hogy az új firmware szintű biztonsági fejlesztések mikor válhatnak elérhetővé a mobil készülékeken.
Vélemények
 
  1. 4

    A cURL több biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

  2. 3

    Az OpenSSH fejlesztői két biztonsági rendellenességről számoltak be.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ChatGPT mint fegyver?

Az ESET szerint elhárulnak a nyelvi akadályok a csalók elől, de azért marad 10 árulkodó jel.

Folytatják kibertámadásaikat az orosz hackercsoportok

Az Oroszországhoz köthető APT-csoportok folyamatosan indítják kibertámadásaikat Ukrajna ellen törlőprogramok és zsarolóvírusok felhasználásával.

hirdetés
Közösség