Figyeljünk, hogy mikor engedélyezzük a webkamerát!

​A felhasználók csaknem egynegyede mindig engedélyt ad arra, hogy az alkalmazások és a szolgáltatások hozzáférjenek a mikrofonhoz vagy a webkamerához.
 

Az elmúlt évben a videókonferenciákra való áttérés óriási növekedést eredményezett egyes alkalmazások, például a Microsoft Teams vagy a Zoom használatában. Ezzel párhuzamosan globális hiány lépett fel a webkamerák piacán, rengeteg piacvezető szállító tapasztalt hatalmas mértékű keresletnövekedést.
 
Mivel az online konferenciák, beszélgetések a mindennapi élet részévé váltak, ezért az emberek egyre gyakrabban voltak hajlandók hozzáférést adni a különféle alkalmazásoknak a mikrofonjukhoz és a kamerájukhoz. A Kaspersky felmérése szerint a 25-34 év közötti korosztály 27 százaléka mindig engedélyezi a hozzáférést. Ugyanakkor kevésbé jellemző mindez az idősebb korosztályra: az 55 évesnél idősebb válaszadók 38 százaléka mondta azt, hogy soha nem engedélyez ilyenfajta hozzáférést az appok és a szolgáltatások számára.
 
A kellő óvatosság és a modern kommunikációs eszközök nyújtotta előnyök közötti egyensúlyt úgy lehet a legkönnyebben megteremteni, ha körültekintően megvizsgáljuk az általunk használt alkalmazásokat és szolgáltatásokat, valamint az általuk kért engedélyeket. Teljesen normális például, ha egy videókonferencia alkalmazás hozzáférést kér a kamerához. Ugyanakkor, ha egy bármilyen releváns funkció nélküli alkalmazás minden megalapozott indok nélkül hozzáférést kér a mikrofonunkhoz, akkor érdemes megfontoltan cselekedni.
 
"Sokan nincsenek tisztában a webkamera használatához és a kiberbiztonsági folyamatokhoz kapcsolódó protokollokkal. Ugyanakkor most egy erős, pozitív irányú tendenciát látunk az online biztonsággal és a potenciális fenyegetésekkel kapcsolatos tudatosságnövekedés terén. Ez proaktívabb felhasználói magatartást eredményez. Számítunk továbbá arra is, hogy a kiberbiztonsággal kapcsolatos tudatosság növekedését a vállalatok által a dolgozóik számára biztosított biztonságtudatossági képzések is erősítik majd, különösen annak fényében, hogy az audió- és videóeszközöket ma már széles körben használják munkavégzéshez" - fejtette ki Marina Titova, a Kaspersky fogyasztói termékek marketingjéért felelős vezetője.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google ismét veszélyes biztonsági réseket foltozott be a Chrome böngészőn.

  2. 3

    Az Apple egy hibajavítást tett elérhetővé az iMovie alkalmazáshoz.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
A stalkerware alkalmazások veszélyei

​A stalkerware alkalmazások veszélynek teszik ki a megfigyelt áldozatokat, de az utánuk kémkedőket is.

Több lábon álló szakember lett az "Év információbiztonsági újságírója"

2021. május 31, Budapest – A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2006-ban alapította meg az "Év információbiztonsági újságírója" címet, melyet minden évben nyílt pályázati felhívás keretében hirdet meg.

hirdetés
Közösség