Feltörték a Canonical egyik GitHub fiókját

A Canonical egyik GitHub fiókját eddig ismeretlen elkövetők feltörték. Az első vizsgálatok szerint nincs akkora baj, mint amekkora lehetett volna.
 

A Canonical közölte, hogy július 6-án ismeretlenek feltörték az egyik GitHub profilját, és azon keresztül különféle műveleteket hajtottak vége. Így például új, üres repositorykat hoztak létre. Ezeket aztán "CAN_GOT_HAXXD_[x]" névvel látták el.
 
A Canonical közleményéből kiderült, hogy a hackerkedés felfedezését követően azonnal törölte a kompromittált fiókot, és megkezdte az alapos biztonsági vizsgálatot, amely jelenleg is folyamatban van. A cég egyelőre annyit közölt, hogy eddig semmiféle jel nem utal arra, hogy az elkövetők személyes adatokhoz fértek volna hozzá, vagy eljutottak volna az Ubuntu forráskódjáig. Ebben az is közrejátszott, hogy a széles körben használt Linux disztribúció életében jelentős szerepet betöltő Launchpad infrastruktúra bizonyos szinten izoláltan működik a GitHubtól, így ahhoz nem tudtak a feltört fiókkal hozzáférést szerezni a támadók.

 
"A Launchpad infrastruktúra, amelyet az Ubuntu disztribúció buildeléséhez és karbantartásához használunk, leválasztottan működik a GitHubról, és nincs arra utaló bizonyíték, hogy ez sérült volna a támadás során" - nyilatkozta a Canonical. Részletesebb tájékoztatást azonban csak a vizsgálatok lezárása után fog adni.
 
A mostani incidens az eddigi információk alapján korántsem okozott akkora felfordulást, mint például az a 2016-os támadás, amelynek során az Ubuntu Forum rendszerének SQL injection sebezhetőségén keresztül 2 millió felhasználó adatait sikerült megkaparintaniuk a feketekalapos hackereknek.
Vélemények
 
  1. 4

    A Citrix elérhetővé tette az Application Delivery Controller, illetve a Citrix Gateway legújabb hibajavítását.

  2. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

  3. 4

    A Symantec négy biztonsági résről számolt be egyes hálózatbiztonsági termékeinek kapcsán.

 
Partnerhírek
iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

A kkv-ken keresztül támadják a nagyvállalatokat a kiberbűnözők

A kis- és középvállalatok jelentik a legnagyobb rizikót az IT biztonság terén, így nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők is egyre inkább őket támadják, nem utolsósorban azért, hogy rajtuk keresztül eljussanak a nagyobb vállalatokig.

hirdetés
Közösség
1