Felcsigázta a vírusterjesztőket Trump betegeskedése

A netes csalók gyorsan ráugrottak a Trump betegségével kapcsolatos hírekre. Ezúttal bennfentes információkkal hitegetnek.
 

Az utóbbi napokban Donald Trump amerikai elnök koronavírus fertőzésének híre hamar bejárta a világsajtót, és minden ezzel kapcsolatos információ nagy érdeklődésre tartott számot. Ezt persze a kiberbűnözők is pontosan tudták, és nagyon gyorsan reagáltak a történésekre. A ProofPoint biztonsági cég kutatása szerint az első hírek megjelenését követő 1-2 napon belül elkezdtek terjedni azok a kéretlen elektronikus levelek, amelyek Trump betegségével voltak összefüggésbe hozhatók.


Forrás: ProofPoint
 
A legtöbb ilyen jellegű e-mail arról szól, hogy ha a címzett rákattint az üzenetben szereplő hivatkozásra, akkor további bennfentes információkat kap az amerikai elnök állapotával kapcsolatban. Csakhogy ebből semmi sem igaz, hiszen a kattintást követően a Google Docs-on keresztül egy olyan dokumentum nyílik meg, ami például a BazarLoader trójait terjeszti. Ez a kártékony program a számítógépek megfertőzését követően hátsó kaput nyit azokon. Ettől kezdve a csalók hozzáférhetnek az érintett PC-hez, és azon különféle műveleteket hajthatnak végre, vagy akár adatokat szivárogtathatnak ki. Többször előfordult az is, hogy a BazarLoader mellett felbukkant a Ryuk nevű zsarolóprogram is, ami további jelentős károkozásra képes fájlok tönkretétele (titkosítása) által.
 
A mostani adathalász akciók is azt támasztják alá, hogy a kiberbűnözők nagyon gyorsan képesek reagálni a világ eseményeire, és minden lehetőséget megragadnak a felhasználók megtévesztése érdekében. Ezért az elektronikus levelek biztonságtudatos, megfontolt kezelése roppant fontos a kockázatok csökkentése érdekében.
Vélemények
 
  1. 4

    A Samba fejlesztői három biztonsági hibáról adtak hírt.

  2. 4

    A Foxit Studio Photo két tucat biztonsági hibától vált meg a legutóbbi frissítésének köszönhetően.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség