Február toplistás fenyegetettségei

​A Check Point közzétette a februárra vonatkozó Global Threat Index című elemzését. Ebből kiderül, hogy mely fenyegetettségek okozták a legtöbb kiberbiztonsági problémát a múlt hónapban.
 

A biztonsági cég kutatócsoportja felhívta a figyelmet az Emotetre, a hónap második legszélesebb körben terjedő rosszindulatú programjára és a jelenleg működő legelterjedtebb botnetre, mely két új támadási vektoron keresztül is elkezdett terebélyesedni. Ezek közül az első az SMS Phising (smishing) volt, míg a másik a Wi-Fi. Az Emotet továbbra is elsősorban zsarolóvírusok és más kártevők terjesztését végzi.
 
"Akárcsak januárban, a legnagyobb hatású fenyegetések és visszaélések februárban is az olyan változékony malware-ek voltak, mint az XMRig és az Emotet. Úgy tűnik, hogy a bűnözők a fertőzött eszközök lehető legnagyobb hálózatának kiépítésére törekednek, amit azután a legkülönbözőbb módokon tudnak kihasználni a zsarolóprogramok terjesztésétől a DDoS támadások indításáig" - mondta Maya Horowitz, a Check Point egyik igazgatója.
 
2020 februárjának toplistás vírusai
 
A hónap során az XMRig az első helyre lépett. Ezt követte az Emotet és a Jsecoin. A mobilvírusok között pedig az xHelper, a Hiddad, valamint a Guerrilla nevű károkozók terjedtek a legnagyobb számban. Ezek elsősorban további kártékony kódok letöltésére, adatok szivárogtatására, illetve bosszantó hirdetések megjelenítésére alkalmasak.
Vélemények
 
  1. 3

    A PHP kapcsán egy közepes veszélyességű sebezhetőségre derült fény.

  2. 2

    Az OpenSSH fejlesztői biztonsági hibajavítást tettek elérhetővé.

  3. 1

    A Theaabo trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1