FBI: veszélyesek lehetnek a QR-kódok

​Az egyre több manipulált QR-kód miatt az FBI biztonsági figyelmeztetést adott ki.
 

Az FBI munkatársai mind több olyan csalással találkoznak, amelyek manipulált, meghamisított QR-kódok révén következnek be. Az elkövetők trükkje alapvetően nagyon egyszerű, hiszen mindössze azt használják ki, hogy a QR-kódok alapvetően semmitmondóak az emberek számára. Csak akkor derül ki, hogy mit is rejtenek, amikor azt a felhasználó például az okostelefonja segítségével leolvassa. Amikor ez megtörténik, akkor a kódolt tartalom függvényében alkalmazások (általában az alapértelmezett webböngésző) nyílik meg.
 
Az elmúlt időszakban elszaporodó csalások során a támadók többféle módszert is bevetettek. Gyakori, hogy boltokban, nyilvános helyeken lecserélik a kihelyezett kódokat. Igyekeznek minél több manipulált QR-kódot átmatricázni például pénztáraknál, mivel ezeken a helyeken az emberek sietnek, és nem igazán figyelik, hogy a fizetéskor milyen oldal nyílik meg. Ha pedig egy csalók által készített, adathalász oldal jelenik meg a webböngészőben a hamis QR-kódok alapján, akkor a vásárlók adatai könnyedén rossz kezekbe kerülhetnek.
 
Ugyanakkor a QR-kódos trükközések nem kizárólag a fizikai, hanem a virtuális világban is egyre elterjedtebbek. Ez esetekben az elkövetők adathalász leveleket állítanak össze, amelyekbe nem szokásos linkeket vagy gombokat helyeznek el, hanem QR-kódot. Ezáltal képesek megtéveszteni a védelmi alkalmazásokat is.
 
Az FBI azt javasolja, hogy mindenki legyen óvatos a nyilvános helyeken kifüggesztett QR-kódokkal, és az e-mailekben, weboldalakon megjelenő változatokkal. Nem célszerű QR-kód alapján alkalmazást telepíteni vagy weboldalt megtekinteni. Érdemesebb inkább kézzel megadni a felkeresni kívánt weboldal címét, valamint manuálisan telepíteni az alkalmazásokat a hivatalos webhelyekről.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség