FBI: lángoló szerelemmel verik át a hiszékeny netezőket

Amikor a netes csalók leveszik a lábukról az áldozataikat, majd orruknál fogva vezetik őket, akkor abból komoly károk származhatnak. Sajnos egyre több az ilyen eset.
 

Az internetes csalások többsége arra épül, hogy az áldozatok bizalmának elnyerését követően az elkövetők megpróbálnak bizalmas adatokhoz, illetve pénzhez jutni. E támadások egyik leggyakoribb formáját azok az esetek képezik, amikor a csalók megpróbálják levenni a lábukról az áldozataikat, szerelmes leveleket küldözgetnek nekik. Majd amikor sikerül az emberek bizalmába férkőzniük, akkor nekilátnak a károkozásoknak.
 
A problémára már az FBI is felhívta a figyelmet. Az Internet Crime Complaint Center (IC3) központja ugyanis kimutatta, hogy roppant mód szaporodnak ezek a bűncselekmények. 2017-ben 15 ezer bejelentés érkezett ilyen jellegű csalásokkal összefüggésben. Tavaly ez a szám 18 ezerre emelkedett. Míg 2017-ben 211 millió dolláros kár volt kapcsolható e csalásokhoz, addig tavaly már 362 millió dollár. Mindez pedig igencsak kedvezőtlen trendekről árulkodik. (Az áldozatok valódi száma nem ismert, hiszen egészen biztosan sokan nem jelezték a hatóságoknak, illetve az FBI-nak, amikor csőbe húzták őket.)
 
Tavaly a szerelmi kapcsolatokra épülő online csalások a hetedik leggyakoribb módszernek számítottak. Az áldozatok köre meglehetősen változatos, szinte bárkit kiszemelhetnek maguknak a támadók életkortól, nemtől, iskolai végzettségtől függetlenül. Azonban elmondható, hogy leggyakrabban az egyedül élő, idős hölgyek kerülnek fel az áldozatok listájára.
 
A szerelmes levelekkel hódoló csalók általában türelmesek, gyakorta több hónapon keresztül igyekeznek elnyerni az áldozataik bizalmát. Majd amikor úgy látják, hogy a másik félnél már lángol a szerelem, nagy a barátság, akkor egyszer csak elkezdenek más irányba mozgolódni. A legtöbbször arra kérik a becsapott embereket, hogy nyissanak egy új bankszámlát, amire pénzt fognak utalni továbbutalás céljából, vagy éppen pénzt kérnek. Nem egyszer előadják a "szerelmüknek", hogy vállalkozást akarnak indítani, és ehhez egy Amerikában nyitott számlára is szükségük van, mert csak oda utalnak - a nem is létező - befektetők.
 
Az Agari Cyber Intelligence Division (ACID) számos netes csalással foglalatoskodó csoporton tartja rajta a szemét. Ezek nemcsak szerelmes levelekkel próbálkoznak, hanem mondvacsinált adóügyekkel, hamis álláshirdetésekkel és társadalombiztosítási számokra épülő károkozásokkal is. Az egyik legnagyobb ilyen kiberbanda Nyugat-Afrikában ténykedik, és volt olyan áldozata, aki 5 bankszámlát nyitott, mire rájött, hogy igencsak átejtették. A biztonsági kutatók egy nigériai csoportot is kiemeltek, amely egyedülálló, elvált, magányos embereket állít célkeresztbe.
 
Az FBI néhány tanáccsal szolgált a károk megelőzése érdekében:
 • Soha ne küldjön pénzt olyanok számára, akikkel csak neten keresztül ismerkedik.
 • Soha ne adja ki a bank- és hitelkártyaszámát.
 • Ne ossza meg bizalmas adatait másokkal.
Vélemények
 
 1. 3

  A Fortinet a FortiOS egy titkosítással összefüggő hibájáról számolt be.

 2. 3

  A FortiMail két biztonsági hiba miatt kapott javítást.

 3. 1

  A Browexp trójai kifejezetten a webböngészőkbe mentett felhasználói adatokat kémleli. Ezáltal érzékeny információkra is szert tehet.

 
Partnerhírek
Boldog ötvenedik születésnapot, Internet!

Ötven éve, hogy a University of California Los Angeles (UCLA) egyetem kutatói elküldték az első üzenetet a mai internet ősének számító Arpanet-en. A G DATA blog szerzője visszaemlékezik első találkozására az internettel.

Frissíteni kell a WhatsApp üzenetküldőt!

Egy szingapúri IT-biztonsági szakember felfedezte, hogy a népszerű üzenetküldő alkalmazást egy fertőzött GIF segítségével térdre lehet kényszeríteni.

hirdetés
Közösség
1