FBI: lángoló szerelemmel verik át a hiszékeny netezőket

Amikor a netes csalók leveszik a lábukról az áldozataikat, majd orruknál fogva vezetik őket, akkor abból komoly károk származhatnak. Sajnos egyre több az ilyen eset.
 

Az internetes csalások többsége arra épül, hogy az áldozatok bizalmának elnyerését követően az elkövetők megpróbálnak bizalmas adatokhoz, illetve pénzhez jutni. E támadások egyik leggyakoribb formáját azok az esetek képezik, amikor a csalók megpróbálják levenni a lábukról az áldozataikat, szerelmes leveleket küldözgetnek nekik. Majd amikor sikerül az emberek bizalmába férkőzniük, akkor nekilátnak a károkozásoknak.
 
A problémára már az FBI is felhívta a figyelmet. Az Internet Crime Complaint Center (IC3) központja ugyanis kimutatta, hogy roppant mód szaporodnak ezek a bűncselekmények. 2017-ben 15 ezer bejelentés érkezett ilyen jellegű csalásokkal összefüggésben. Tavaly ez a szám 18 ezerre emelkedett. Míg 2017-ben 211 millió dolláros kár volt kapcsolható e csalásokhoz, addig tavaly már 362 millió dollár. Mindez pedig igencsak kedvezőtlen trendekről árulkodik. (Az áldozatok valódi száma nem ismert, hiszen egészen biztosan sokan nem jelezték a hatóságoknak, illetve az FBI-nak, amikor csőbe húzták őket.)
 
Tavaly a szerelmi kapcsolatokra épülő online csalások a hetedik leggyakoribb módszernek számítottak. Az áldozatok köre meglehetősen változatos, szinte bárkit kiszemelhetnek maguknak a támadók életkortól, nemtől, iskolai végzettségtől függetlenül. Azonban elmondható, hogy leggyakrabban az egyedül élő, idős hölgyek kerülnek fel az áldozatok listájára.
 
A szerelmes levelekkel hódoló csalók általában türelmesek, gyakorta több hónapon keresztül igyekeznek elnyerni az áldozataik bizalmát. Majd amikor úgy látják, hogy a másik félnél már lángol a szerelem, nagy a barátság, akkor egyszer csak elkezdenek más irányba mozgolódni. A legtöbbször arra kérik a becsapott embereket, hogy nyissanak egy új bankszámlát, amire pénzt fognak utalni továbbutalás céljából, vagy éppen pénzt kérnek. Nem egyszer előadják a "szerelmüknek", hogy vállalkozást akarnak indítani, és ehhez egy Amerikában nyitott számlára is szükségük van, mert csak oda utalnak - a nem is létező - befektetők.
 
Az Agari Cyber Intelligence Division (ACID) számos netes csalással foglalatoskodó csoporton tartja rajta a szemét. Ezek nemcsak szerelmes levelekkel próbálkoznak, hanem mondvacsinált adóügyekkel, hamis álláshirdetésekkel és társadalombiztosítási számokra épülő károkozásokkal is. Az egyik legnagyobb ilyen kiberbanda Nyugat-Afrikában ténykedik, és volt olyan áldozata, aki 5 bankszámlát nyitott, mire rájött, hogy igencsak átejtették. A biztonsági kutatók egy nigériai csoportot is kiemeltek, amely egyedülálló, elvált, magányos embereket állít célkeresztbe.
 
Az FBI néhány tanáccsal szolgált a károk megelőzése érdekében:
 • Soha ne küldjön pénzt olyanok számára, akikkel csak neten keresztül ismerkedik.
 • Soha ne adja ki a bank- és hitelkártyaszámát.
 • Ne ossza meg bizalmas adatait másokkal.
Vélemények
 
 1. 4

  A Google Chrome webböngésző jelentős mennyiségű biztonsági hibajavítással gyarapodott.

 2. 4

  A Mozilla Firefox legújabb verziója biztonsági hibákat is javít.

 3. 1

  Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

Bizalmas katonai adatok leselejtezett számítógépen

A G DATA szakértői többek között egy föld-levegő rakétarendszer felhasználói kézikönyvét is megtalálták a német hadsereg által leselejtezett notebookon, melyet az eBay-en vásároltak meg.

hirdetés
Közösség
1