Facebook jelszavakra is pályázik a CopperStealer trójai

​A CopperStealer trójai egyebek mellett Facebook, Google, Twitter, valamint PayPal felhasználói fiókokhoz tartozó felhasználónevek és jelszavak bezsebelésére is alkalmas.
 

Az adatlopásra tervezett kártékony programok továbbra is széles körben vannak jelen, és a sokszor évek óta használt, vagyis jól ismert módszereik ellenére komoly károkozásokra képesek. A CopperStealer nevű trójai készítői sem rukkoltak elő nagy újdonságokkal, de úgy fest, hogy nem is volt rá szükségük, mivel sajnos így is sok esetben tudják elérni a céljukat. Ami pedig nem más, mint felhasználónevek és jelszavak kiszivárogtatása.

A CopperStealer trójait először a Proofpoint biztonsági kutatói vették alaposabban szemügyre, és megállapították, hogy a szerzemény jól ismert webes szolgáltatásokhoz tartozó hitelesítő adatokra vadászik. Az egyik vírusminta elemzésekor bebizonyosodott, hogy a károkozó Facebook és Instagram üzleti fiókokat vesz célba, de nem sokkal később kiderült, hogy a trójai nem veti meg a hagyományos Facebook, Instagram, Google, Apple, Amazon, Microsoft, Tumblr, Twitter és PayPal fiókokhoz tartozó bizalmas adatokat sem. Az e szolgáltatásokhoz, közösségi oldalakhoz tartozó felhasználóneveket a fertőzött számítógépekre telepített webböngészőkből gyűjti ki. Ebből a szempontból kompatibilis a Google Chrome, az Edge, a Firefox, a Yandex és az Opera szoftverekkel is. 

Fontos megjegyezni, hogy a kártevő a Facebook esetében nem kizárólag a böngészők által eltárolt hitelesítő adatokra pályázik, hanem a közösségi oldalhoz tartozó sütiket is kimenti, amivel az adattolvajok további károkozásokat hajthatnak végre, és bizonyos körülmények között szintén hozzáférést szerezhetnek az érintett profilokhoz.

A Proofpoint szerint a CopperStealer eddig elsősorban olyan weboldalakon bukkant fel, amelyek kalózszoftverek letöltésére adnak lehetőséget. Ugyanakkor a károkozó egyéb ártalmas programok közreműködésével is felkerülhet a számítógépekre. 

Mindenhol jelen van

A trójai felfedezését követő napon a biztonsági kutatók meg tudták vizsgálni az egyik olyan kiszolgáló adatforgalmát, amelyre a CopperStealer az adatszivárogtatást végzi. Ekkor derült ki, hogy a vizsgált napon a szerver felé 70 ezer HTTP-kérés érkezett, több mint ötezer egyedi IP-címről összesen 159 különféle országból. Vagyis a kártékony program - még ha nem is a kiemelkedően magas számban -, de szerte a világon jelen van. A szakértők szerint ez azért aggasztó, mert ez a szerzemény nem alkalmaz semmiféle szofisztikált technikát a terjedése és a fertőzése során, azaz viszonylag egyszerűen lehetne ellene védekezni. 

A CopperStealer kockázatainak csökkentése érdekében fontos a naprakészen tartott víruskeresők használata, és a kétfaktoros azonosítás alkalmazása. 
 
 1. 4

  Elérhetővé váltak a MySQL legújabb biztonsági frissítéseit.

 2. 4

  A Java frissítésével ezúttal hét biztonsági rés foltozható be.

 3. 3

  Telepíthetők az Oracle Database Server legújabb biztonsági frissítései.

 4. 4

  A VirtualBox virtualizációs alkalmazás három biztonsági hibát tartalmaz.

 5. 5

  A Cisco egy kritikus veszélyességű sebezhetőséget szüntetett meg az SSM-ben.

 6. 3

  Az IBM Security SOAR esetében egy biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 7. 3

  A Palo Alto Networks egy hibajavítást adott ki a PAN-OS-hez.

 8. 4

  Az NVIDIA egyes grafikus drivereiben egy veszélyes hibára derült fény.

 9. 3

  A Webminhez több biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 10. 3

  A Wireshark egy nemrég feltárt sebezhetőség miatt kapott frissítést.

Partnerhírek
Mesterséges intelligencia és deepfake a támadásokban

Az ESET legújabb Threat Report jelentése átfogó képet ad az ESET szakértői csapata által 2023 decemberétől 2024 májusáig megfigyelt fenyegetettségi trendekről.

​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

hirdetés
Közösség