F1-es rajongókat támadtak az adathalászok

​Ismeretlen elkövetőknek sikerült hozzáférést szerezniük az F1-es belga nagydíj hivatalos postafiókjához, amin keresztül adathalász leveleket küldtek.
 

A Forma-1 egyes rajongói a múlt héten igen kecsegtető ajánlatot tartalmazó e-mailt kaptak, amely szerint az idei belga nagydíjra kedvezményes jegyeket lehetett vásárolni. E levelekről azonban bebizonyosodott, hogy internetes csalók küldték ki azokat, akik adatlopási céllal környékezték meg a rajongókat.
 
A szóban forgó adathalászat felismerését jelentősen megnehezítette, hogy a csalók a belga nagydíj hivatalos postafiókjából küldték ki a küldeményeket, és azokat meglehetősen precízen állították össze. Az üzenetükben az állt, hogy a levélben szereplő hivatkozásra való kattintással 50 eurós kedvezménnyel lehet jegyet vásárolni az ikonikus, idén júliusban megrendezendő sporteseményre.

Amennyiben a felhasználó bedőlt a trükközésnek, illetve a minden alapot nélkülöző kedvezményes ajánlatnak, akkor a nagydíj eredeti weboldalára nagyon hasonlító, szintén gondosan összeállított weboldalra jutott, ahol a kedvezmény igénybevételéhez meg kellett adnia néhány személyes adatát, valamint néhány bizalmas banki információt. Amennyiben ezt megtette, akkor az adatai rögtön a csalókhoz kerültek.
 
A belga nagydíj szervezője elismerte, hogy eddig ismeretlen elkövetők feltörték az egyik hivatalos postafiókját, amelyből egyrészt adatokhoz jutottak hozzá, másrészt további visszaéléseket követtek el annak használatával. Amikor ez kiderült (az első levelek kiküldését követő néhány órán belül), akkor a szervező azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, hogy elejét vegye a további adathalászatnak. Emellett értesítette azokat, akiknek a csalók megtévesztő levelet küldtek ki, és felhívta a figyelmet a veszélyekre. Továbbá feljelentést tett a belga rendőrségen.
 
A szervező a folyamatban lévő vizsgálatok lezárultáig nem kívánt nyilatkozni arról, hogy az adathalászok hány felhasználót környékeztek meg, illetve, hogy milyen adatokat és milyen ügyfélkört érintő adatszivárgás történt. Így jelenleg nincsenek hivatalos információk az érintettek számáról.
 
A nagydíj rendezője jelezte, hogy felkérte az e-mail szolgáltatóját, hogy fokozza a postafiókjainak védelmét. Egyúttal közölte, hogy sem a spagrandprix.com weboldal, sem a hivatalos jegyértékesítő rendszer nem kompromittálódott az incidens során, így azok továbbra is biztonságosan használhatók a valódi jegyek beszerzésére.
 
 1. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 2. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 3. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 4. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 5. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 6. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 7. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 8. 4

  A PuTTY-hoz egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 9. 4

  A XenServer és a Citrix Hypervisor is biztonsági frissítéseket kapott.

 10. 3

  A GitLab újabb biztonsági javításokat adott ki.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség