Ez a Chrome-kiegészítő mindent visz

​A Rilide nevű, kártékony böngészőkiegészítőnek egy újabb változata jelent meg, amely a korábbi kiadásoknál is több kockázatot tartogat.
 

A Rilide Stealer nem más, mint egy Chromium-alapú böngészőkhöz kifejlesztett, kártékony bővítmény. A feladatát egyebek mellett Chrome, Edge, Brave és Opera alkalmazásokba beépülve is képes ellátni. A célja pedig nem más, mint hogy minél több bizalmas, érzékeny adatot lovasítson meg a fertőzött böngészőkből, illetve azokon keresztül az érintett rendszerekről.

A kártékony bővítmény első változatára idén áprilisban figyeltek fel a kutatók. Akkor kiderült, hogy a kiegészítő elsősorban böngészőkben eltárolt adatokra pályázik. Fokozott érdeklődést mutatott egyebek mellett az e-mail fiókokhoz tartozó hitelesítő információk, valamint a kriptopénzekhez/kriptotárcákhoz kapcsolódó adatok iránt.

A Trustwave Spiderlabs csapata az utóbbi napokban arra lett figyelmes, hogy egy csendesebb időszak után a Rilide megújult formában tért vissza. Az új változata már megfelel a Google böngészőkiegészítőkre vonatkozó legújabb előírásainak, és több olyan módszert alkalmaz, melyek a detektálását megnehezítik.

A vizsgálatok szerint a Rilide a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt helyez a banki adatok kiszivárogtatására, valamint alkalmassá vált képernyőképek készítésére is. Az összegyűjtött adatokat Telegram csatornákon keresztül juttatja el a bűnözőkhöz.

A Rilide jelenleg nem található meg a hivatalos Chrome áruházban. Ugyanakkor számos módon terjesztik az elkövetők. Felbukkant már Drive-nak álcázott kiegészítő, valamint hamis VPN és tűzfal megoldás formájában is, de PowerPoint alapú adathalászat során is előkerült. 

A Rilide-ot a készítői egyes alvilági fórumokon áruba bocsátották, és azt 5000 dollárért kínálják megvásárlásra.
 
 1. 3

  A GitLab újabb biztonsági hibákról számolt be.

 2. 4

  Jelentős biztonsági frissítés érkezett az Autodesk AutoCAD szoftverekhez.

 3. 4

  Az ASUS kritikus sebezhetőségeket szüntetett meg egyes routerei kapcsán.

 4. 4

  Jelentős biztonsági frissítést kapott az Edge webböngésző.

 5. 4

  A Mozilla Firefox legújabb kiadásának telepítésével 16 biztonsági hiba orvosolható.

 6. 4

  A Google több tucat hibajavítást adott ki a Pixel készülékekhez.

 7. 4

  A Fortinet fontos biztonsági frissítést adott ki a FortiOS-hez.

 8. 4

  A VLC Media Player egy veszélyes sebezhetőséget tartalmaz.

 9. 4

  Az Adobe Photoshop kapcsán egy súlyos sebezhetőség megszüntetésére nyílt lehetőség.

 10. 4

  Az Adobe az e-kereskedelmi alkalmazásaihoz biztonsági frissítéseket készített.

Partnerhírek
​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

hirdetés
Közösség