Ez a Chrome-kiegészítő mindent visz

​A Rilide nevű, kártékony böngészőkiegészítőnek egy újabb változata jelent meg, amely a korábbi kiadásoknál is több kockázatot tartogat.
 

A Rilide Stealer nem más, mint egy Chromium-alapú böngészőkhöz kifejlesztett, kártékony bővítmény. A feladatát egyebek mellett Chrome, Edge, Brave és Opera alkalmazásokba beépülve is képes ellátni. A célja pedig nem más, mint hogy minél több bizalmas, érzékeny adatot lovasítson meg a fertőzött böngészőkből, illetve azokon keresztül az érintett rendszerekről.

A kártékony bővítmény első változatára idén áprilisban figyeltek fel a kutatók. Akkor kiderült, hogy a kiegészítő elsősorban böngészőkben eltárolt adatokra pályázik. Fokozott érdeklődést mutatott egyebek mellett az e-mail fiókokhoz tartozó hitelesítő információk, valamint a kriptopénzekhez/kriptotárcákhoz kapcsolódó adatok iránt.

A Trustwave Spiderlabs csapata az utóbbi napokban arra lett figyelmes, hogy egy csendesebb időszak után a Rilide megújult formában tért vissza. Az új változata már megfelel a Google böngészőkiegészítőkre vonatkozó legújabb előírásainak, és több olyan módszert alkalmaz, melyek a detektálását megnehezítik.

A vizsgálatok szerint a Rilide a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt helyez a banki adatok kiszivárogtatására, valamint alkalmassá vált képernyőképek készítésére is. Az összegyűjtött adatokat Telegram csatornákon keresztül juttatja el a bűnözőkhöz.

A Rilide jelenleg nem található meg a hivatalos Chrome áruházban. Ugyanakkor számos módon terjesztik az elkövetők. Felbukkant már Drive-nak álcázott kiegészítő, valamint hamis VPN és tűzfal megoldás formájában is, de PowerPoint alapú adathalászat során is előkerült. 

A Rilide-ot a készítői egyes alvilági fórumokon áruba bocsátották, és azt 5000 dollárért kínálják megvásárlásra.
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség