Erre figyeljünk, amikor az adatainkat védelmezzük

Amikor az adatainkat igyekszünk megvédeni a feketekalapos hackerektől, akkor négy területre különösen érdemes odafigyelni.
 

Idén az életünk soha nem látott mértékben került át az online térbe - képernyőkön keresztül tanulunk, dolgozunk, vásárolunk, és próbálunk meg kikapcsolódni. Erre persze a kiberbűnözők is felfigyeltek, így a különböző átverések és támadások megszaporodtak az interneten. Az ESET szakértői négy területet emeltek ki, amikre a megnövekedett számú károkozások miatt különösen érdemes odafigyelni.
 
Pénzügyi és bankkártya adatok
 
A csalók számos, egyre fejlettebb trükkel verhetnek át, ha nem vagyunk tisztában a legfontosabb szabályokkal. Találkozhatunk például hamis webshopokkal, amelyek elsőre egy megbízható áruház látszatát keltik, ám a valóságban a rendelés kifizetése után sosem kapjuk meg a csomagunkat, sőt, a legrosszabb esetben akár a bankkártyánk adatait is eladják.
 
Fiókok és jelszavak
 
2019-ben a Have I Been Pwned adatbázisába óránként 19 ezer új lopott profil került fel, jelenleg pedig több mint 10 milliárd kiszivárgott jelszó található benne. Éppen ezért nagyon fontos, hogy egyedi és erős jelszavakat, sőt jelmondatokat alkossunk. Ha egy általunk használt szolgáltatás oldalát feltörik, és a belépési adataink kiszivárognak, akkor a megszerzett jelszavakkal a támadók megpróbálnak bejelentkezni a legnépszerűbb online oldalakra, és bejuthatnak az összes olyan fiókunkba, amelyeknél a kiszivárgott jelszót használjuk. Ezért lényeges, hogy mindenhol egyedi jelszót adjunk meg.
 
Személyes adatok
 
Ha a személyes információink, mint például a jelszavak, azonosító számok, banki és egészségügyi adatok rossz kezekbe kerülnek, akkor számos törvénytelen célra válnak felhasználhatóvá. Többek között hitelek igénylésére, online vásárlásokra vagy a bankszámlánkhoz való hozzáférésre, melyek mind súlyos anyagi károkhoz vezethetnek. Az érzékeny adatok ellopása történhet adathalászattal, pszichológiai manipulációs technikákkal, de a közösségi oldalak vagy más nyilvános profilok is adatforrásként szolgálhatnak.
 
Otthoni router
 
A router az az eszköz, amely összeköti az internettel az összes hálózati eléréssel rendelkező készülékünket, a számítógépünktől kezdve a robotporszívón át egészen az okos légtisztítóig. Az otthonunk "szíveként" nagy odafigyelést érdemelne, de általában igencsak elhanyagoljuk. Nem változtatjuk meg a gyári alapbeállításokat, sőt a jelszót sem. Ez pedig nemcsak azt eredményezheti, hogy 1-2 ártalmatlan "potyautas" kapcsolódik rá a hálózatunkra, de akár az online tevékenységeinket is megfigyelhetik.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség