Érkeznek a szuper trükkös mobilvírusok

Az idén minden korábbinál kifinomultabb mobil vírusok terjedésére kell felkészülni. A Google és a vírusírók közötti csata folytatódik.
 

A felhasználók digitális élete mára az asztali gépekről jórészt áthelyeződött a mobileszközökre, ezt a trendet pedig a kiberbűnözők is követik. A G DATA szerint jelenleg minden 7. másodpercben születik egy új mobil kártevő. 

Noha általánosságban a Google operációs rendszerét kevésbé tartják biztonságosnak, mint az Apple platformját, a biztonsági cég szakemberei úgy látják, hogy az utóbbi időben az Android biztonsága is jelentősen nőtt. Sok kiskapu zárult be a Play Áruházon, miközben a Project Treble fejlesztésnek köszönhetően némileg egyszerűbbé vált a rendszer frissítése. A biztonságot növelő lépések közé tartozik az is, hogy Google lehetővé tette az alkalmazásokon belülről elindítható frissítéseket, így a kritikus hibajavítások hamarabb eljuthatnak a felhasználókhoz.

"Mindez azt is jelenti, hogy az egyszerű androidos kártevők ideje lejárt" - vonta le a következtetést Alexander Burris, a G DATA vezető kutatója. Így várhatóan a mobilos kártevők területén hamarosan "profi" feketekalapos hackerek veszik át az irányítást, akik a kifejlesztett támadó eszközeiket bérbe adják a bűnözők szélesebb körének.

Minden korábbinál fontosabbá válik viszont a mobilkészülékek tartalmának titkosítása, illetve a hatékony - szükség esetén megfelelően dokumentált - adattörlés a leselejtezett készülékekről. 

Bankolás és kriptovaluták

Mivel a legtöbb pénzintézet az elmúlt években kiemelt figyelmet szentelt az online banki szolgáltatások megerősítésére, a G DATA szakértői szerint 2019-ben kevesebb incidensre számíthatunk, de a sikeres támadások a korábbiaknál nagyobb károkat okozhatnak.

Tovább szaporodhatnak a kriptovaluta pénztárcák elleni támadások is, mind a mobilplatformokon, mind az asztali operációs rendszereken. Az előző év egyik fontos trendje volt az olyan rejtett alkalmazások megjelenése, amelyek a felhasználók tudta nélkül használták ki a különböző eszközök számítási kapacitását arra, hogy a készítőik számára kriptopénzt bányásszanak. A Bitcoin árfolyamának csökkenésével ezek a támadások kevesebb hasznot hoznak a bűnözőknek, de a már kifejlesztett kártevőket azért továbbra is használni fogják.  

Jönnek a választások

Az idén esedékes európai választások miatt a G DATA szerint megnő a választók befolyásolását célzó támadások száma is. Elképzelhető, hogy a hamis hírek terjesztése mellett ellentmondásos befolyásolási módszereknek lehetünk majd a tanúi.
Vélemények
 
  1. 4

    A Microsoft a SharePoint Serverhez két újabb hibajavítást tett elérhetővé.

  2. 4

    A Microsoft rengeteg biztonsági rést foltozott be a webböngészői, különösen az Edge esetében.

  3. 2

    ​A Pots zsaroló program a rendszerfájlokon kívül minden állomány tönkretételére alkalmas, miközben még egy hamis Windows frissítést is kap a nyakába a felhasználó.

 
Partnerhírek
Lehallgathat az iPhone?

Noha az Apple nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, még vele is megeshet, hogy hibázik. Most egy programozói hiba varázsolt lehallgató készüléket a iPhone-okból.

Az e-mailek védelme nem ér véget egy erős jelszónál

Az e-mailek fontos részei mindennapi életünknek, mégis kevesen gondolunk bele, miként biztosíthatjuk fiókjainkat a jelszavak beírásán túl.

hirdetés
Közösség
1