Emberi életet követelt a legdurvább zsarolóvírus

​A zsarolóvírusok történetében először vizsgáltak egy támadást emberölésként, miután meghalt egy megtámadott kórház betege.
 

Az ESET beszámolója szerint a harmadik negyedévben a céges hálózatok esetében a távoli asztali kapcsolatok (RDP) jelentették a fő kockázatot. Az ilyen jellegű támadási kísérletek száma 37 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A nagyarányú növekedés vélhetően annak a következménye, hogy a világjárvány idején egyre több, nem megfelelő védelemmel rendelkező (home office) kliens csatlakozott az internethez.
 
Az ESET jelentéséből az is kiderül, hogy a zsarolóvírusok történetében ebben a negyedévben találkoztak először olyan incidenssel, amikor egy támadást emberölésként vizsgáltak, miután meghalt egy zsarolóvírus által megtámadott kórház betege. Már a korábbi kórházi támadásoknak is drasztikus hatásai voltak: a lekapcsolt levelező szerverek miatt csak telefonon folyhatott a kommunikáció, csak személyesen lehetett leleleteket átvenni, akadozott a betegfelvétel, illetve a leállások miatt műtéteket kellett elhalasztani. Azonban halálesetek az előző incidenseknél nem történtek.
 
Ismét beindult a bányászat
 
A harmadik negyedév másik meglepő fordulata a kriptobányászat újjáéledése volt, ami korábban hét egymást követő negyedévben is csökkenő tendenciát mutatott. Emellett újból színre lépett az Emotet trójai. Sőt az androidos kéretlen reklámok és a banki kártevők számának folyamatos növekedése mellett nem csitult, sőt folyamatosan növekedett a kéretlen e-mailek száma is. A spamek esetében leggyakrabban futár és logisztikai vállalatok nevével visszaélve küldtek megtévesztő üzeneteket a csalók. A kéretlen levelek gyakorta csatolmányokat vagy kártékony weboldalakra mutató hivatkozásokat tartalmaztak.
Vélemények
 
  1. 3

    A Jupyter Notebook egy közepes veszélyességű hibát tartalmaz.

  2. 4

    A Drupal két veszélyes sebezhetőségtől vált meg.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Nem csitulnak az e-mailes támadások

A modern üzleti kommunikáció alapját képező elektronikus levelezés továbbra is a rosszindulatú programok terjesztésének egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb csatornája.

Valamelyest csökkent a koronavírushoz köthető kibertámadások száma, de a Távoli Asztali Protokoll kapcsolatai továbbra is sebezhetők

A zsarolóvírusok történetében először vizsgáltak egy támadást emberölésként, miután meghalt egy megtámadott kórház betege

hirdetés
Közösség