Eltűnhet a süllyesztőben a legpusztítóbb zsaroló program

Napjaink egyik legpusztítóbb kártékony programja az örök vadászmezőkre kerülhet. Ennek ellenére az öröm nem felhőtlen, mivel elképzelhető, hogy már születőben van az utód.
 
hirdetés

A GandCrab nevű zsaroló program 2018 januárjában kezdett intenzíven terjedni. Akkor tulajdonképpen egy olyan űrt töltött be, amit a korábban leállított, és szintén komoly pusztításokat okozó TeslaCrypt, CryptoWall, Spora stb. zsaroló programok hagytak maguk után azáltal, hogy a készítőik levették róluk a kezüket. Úgy tűnik, hogy nemsokára a GandCrab is erre a sorsa jut. 

Damian és David Montenegro biztonsági kutatók az egyik alvilági fórumon arra lettek figyelmesek, hogy GandCrab készítői, illetve terjesztői bejelentették a visszavonulásukat. Ez pedig azért jó hír, mert e zsaroló programot elsősorban szolgáltatásként lehetett igénybe venni, azaz bérelhető volt támadásokhoz. Ha pedig a mögötte álló csoport kihátrál, akkor nem lehet majd elérni a netes feketepiacon a szerzeményt. 

A GandCrab-csoport közleménye szerint 20 napon belül elérhetetlenné válik a zsaroló program, illetve az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások. A "partnereiket" megkérték arra, hogy fejezzék be a károkozó (eddigi affiliate program keretében történő) reklámozását. Egyúttal azt is jelezték, hogy a GandCrab áldozatainak már csak pár napjuk van arra, hogy kifizessék a követelt váltságdíjat, mert napokon belül minden dekódoló kulcsot törölni fognak. Ezt követően pedig már nem lesznek helyreállíthatók a fájlok. 


Forrás: David Montenegro

A kiberbűnözők eldicsekedtek azzal, hogy az elmúlt valamivel több mint egy év során 2,5 milliárd dollárra tettek szert a váltságdíjakból a GandCrab-szolgáltatás előfizetői, de maguk is 150 millió dollárt kerestek. Ezeket a számokat azonban fenntartásokkal kell fogadni, hiszen a szakértők szerint szó sincs ekkora bevételről. Ugyanakkor abban szinte mindenki egyetért, hogy ha nem is ilyen nagyságrendű összegek "repkedtek", így is degeszre tömték a zsebeiket a kiberbűnözők.  

Még nincs vége 

Biztonsági kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy a GandCrab felszámolásával nem ér véget a zsaroló programok története. Nagy a valószínűsége annak, hogy a közeljövőben feltűnik legalább egy olyan újabb, szintén széles körben terjesztett ransomware, amely legalább olyan veszélyes lesz, mint a GandCrab. 

Ugyan a GandCrab csoport azt híreszteli, hogy törli a helyreálltáshoz szükséges dekódoló kulcsokat (hogy ezzel is az utolsó percig ösztökélje az áldozatokat a fizetésre), azért a szakértők nem biztosak abban, hogy ez így fog történni. Több példa volt már arra, hogy egy-egy zsaroló program eltűnésekor elérhetővé váltak a dekódoló kulcsok, amiket aztán a biztonsági cégek fel tudtak használni helyreállító eszközök fejlesztéséhez. Egyelőre bizonytalan, hogy a GandCrab esetében is megtörténik-e mindez, és megnyílik-e a kapu a helyreállítás előtt. Mindenesetre a váltságdíj kifizetését a szakértők ezúttal sem javasolják.
Vélemények
 
  1. 3

    A Linux Kernel esetében egy közepes veszélysességű sebzhetőséget kell kezelni.

  2. 3

    Az IBM Notes 9 és a Domino 9 is kapott egy-egy hibajavítást.

  3. 1

    A Whisperer trójai titkosítottan kommunikál a támadókkal, miközben teljesen kiszolgáltatottá teszi az általa megfertőzött PC-ket.

 
Partnerhírek
Meghackelték a Radioheadet

​A rockzenekar énekesének számítógépére betörő hacker 150 ezer fontot követelt

​Rúgjuk ki az adathalász teszten elbukó alkalmazottat?

Az amerikai pénzügyi vállalatoknál egyre gyakoribb, hogy az adathalász teszteken megbukó alkalmazottakat kirúgják a cégtől. Szerintünk ehelyett valamivel több türelemre és oktatásra lenne szükség.

hirdetés
Közösség
1