Első kézből nyújtott segítséget a hackereknek egy szállodacsoport

Több mint 85 gigabájtnyi bizalmas adat került ki az egyik amerikai szállodacsoport nem megfelelően védett szerveréről. A kiberbűnözők már biztosan dörzsölik a tenyerüket.
 

Az informatikai infrastruktúrák monitorozására és felügyeletére használt alkalmazások manapság már nélkülözhetetlennek számítanak a vállalatok, intézmények berkein belül. Ezek a szoftverek rengeteg naplóadatot generálnak, gyűjtenek, tárolnak és elemeznek. Ezzel pedig nagyon hasznos szolgálatot tesznek a fenyegetettségek detektálása és megelőzése terén. Egészen addig, amíg az általuk kezelt adatokat nem egy olyan szerveren tárolják, ami szabadon hozzáférhető az interneten keresztül.
 
A vpnMentor biztonsági szakemberei fedezték fel, hogy a Pyramid Hotel Group egyik kiszolgálója az internet felől is elérhető, méghozzá olyan módon, hogy arról egy 85,4 GB méretű adatbázis is letölthető. Amikor ezt a nagyméretű állományt elkezdték vizsgálni, akkor kiderült, hogy abban a Wazuh biztonsági rendszerhez kapcsolódó adatok találhatók. Egyebek mellett eseménynaplók, biztonsági riasztások, rendszerhibákra utaló bejegyzések, biztonsági házirendekkel és azok megszegésével kapcsolatos rekordok is kinyerhetők voltak. Mindezeken túl IP-címek, számítógép- és felhasználónevek, egyes esetekben jelszavak, API-kulcsok, hálózati információk (pl. nyitott portok) is helyet kaptak az adatbázisban. Sőt még egy olyan listát is tartalmazott, amely a víruskeresők nélkül működő PC-ket gyűjtötte egy csokorba.
 
Kiszolgáltatott infrastruktúra
 
Mint látható ezúttal közvetlenül nem személyes adatok kerültek veszélybe, hanem sokkal inkább a teljes IT-infrastruktúra vált kiszolgáltatottabbá azáltal, hogy arról megannyi bizalmas információ látott napvilágot. Ezek a feketekalapos hackereknek nagy segítséget jelenthetnek az esetleges célzott támadásaik végrehajtása során.
 
A vpnMentor szerint a kiszivárgott adatok elegendők ahhoz, hogy a támadók azt lássák, amit a hotel biztonsági személyzete is. Ezáltal olyan módon alakíthatják ki a támadási technikáikat, hogy a védelmi rendszereket minél nagyobb valószínűséggel kerülhessék ki, illetve célzottan a leggyengébb "láncszemek" ellen indíthassanak támadásokat.
 
A Pyramid Hotel Group a biztonsági kutatók értesítését követően a tettek mezejére lépett, és elérhetetlenné tette a szóban forgó adatbázist az internet felől.
Vélemények
 
  1. 3

    A Trend Micro biztonsági frissítést adott ki a Deep Security Manager, valamint a Vulnerability Protection megoldásaihoz.

  2. 3

    A McAfee Web Gateway egy fontos biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    A Priwidd trójai egy hátsó kaput létesít a fertőzött számítógépeken, és egy webszerverről fogadja a támadók utasításait.

 
Partnerhírek
Gartner: az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelemben

A Gartner kutatói immár két egymást követő évben is az ESET vállalatát nevezték meg az egyetlen kihívó (Challenger) cégként (a Magic Quadrant for Endpoint Platforms című) éves jelentésükben.

Postai csomagok segítségével támadhatnak a hackerek

Az IBM szakértői egy olyan olcsó és kis méretű eszközt állítottak össze, amely a vállalat vagy házunk környékén kémkedhet adatokra.

hirdetés
Közösség
1