Egyre több támadás éri a netes kütyüket

​Az első félévben a Kaspersky több mint 105 millió támadást észlelt IoT-eszközök ellen, ami hétszeres növekedést jelent.
 

Az IoT-eszközöket érő kibertámadások száma robbanásszerű növekedést mutat. Bár egyre több magánember és szervezet vásárol okos (hálózatba kapcsolt, interaktív) eszközöket, nem mindenki gondol arra, hogy ezeket is védeni kell a kibertámadásokkal szemben. A bűnözők fertőzött okoseszközökből álló hálózatokkal hajtanak végre elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadásokat, vagy átjáróként használják azokat más kártékony tevékenységekhez.
 
A Kaspersky által begyűjtött adatok azt mutatják, hogy az IoT-eszközök elleni támadások általában nem túl kifinomultak, de nem is feltűnőek, így a felhasználók sokszor észre sem veszik, hogy az eszközeik megfertőződtek.
 
A támadások 39 százaléka mögött még mindig az évek óta ismert Mirai károkozó áll, amely a célkeresztbe állított eszközök sérülékenységét használja ki. Emellett gyakori a próbálgatásos alapon működő (brute force) jelszótörés is. Ezt a módszert egyebek mellett a toplistán második, valamint harmadik helyen szereplő malware-családok, a Nyadrop és a Gafgyt alkalmazza.
 
2019 első félévében a legtöbb IoT-támadás Kínában (30%), Brazíliában (19%) és Egyiptomban (12%) következett be.
 
"Ahogy az embereket egyre jobban körülveszik az okoseszközök, annak lehetünk tanúi, hogy az IoT elleni támadások mind intenzívebbé válnak. Ezek megnövekedett száma alapján kijelenthetjük, hogy az IoT gyümölcsöző területet jelent a támadóknak" - mondta Dan Demeter, a Kaspersky biztonsági kutatója. A szakember szerint nagyon fontos az IoT-eszközök rendszeres frissítése, és a gyári, alapértelmezett bejelentkezési adatok (felhasználónév/jelszó) módosítása.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Adobe egy biztonsági hibajavítást is belecsempészett az Animate CC legújabb verziójába.

  2. 3

    Az Adobe három biztonsági rést foltozott be az Illustrator alkalmazásán.

  3. 2

    A Buran zsaroló program nem használ igazán új technikákat, mégis komoly károkat képes okozni a számítógépeken.

 
Partnerhírek
Frissítsük a Chrome böngészőt!

Ha Windows, Mac vagy Linux operációs rendszeren használjuk a Chrome böngészőt, akkor azonnal frissítsük a böngészőt a legfrissebb verzióra, mivel a régi változat két sebből is vérzik.

Visszatér az ingyenes Open Academy

November 22-én a megszokott értékekkel és koncepcióval tér vissza az Open Academy.

hirdetés
Közösség
1