Egyre több magyar cég hódol be a zsarolóknak

​Sok magyar céget kopasztottak meg a zsarolóvírusokat terjesztő csalók.
 

A Sophos globális kiberbiztonsági felmérése szerint a megkérdezett szervezetek 66 százaléka szenvedett el ransomware (zsarolóvírus) támadást 2021-ben, szemben a 2020-ban mért 37 százalékkal. Magyarországon a válaszadók 76 százaléka élt már át ilyen támadást.
 
Az elmúlt évben a zsarolóvírus támadások 65%-nak esetében sikerült az elkövetőknek fájlokat titkosítaniuk. Hazánkban ugyanakkor a célkeresztbe állított szervezetek az esetek 78%-ában nem tudtak időben gátat szabni a károkozásoknak.
 
Az adattitkosítást elszenvedő szervezetek 46 százaléka fizette ki a váltságdíjat az adatok visszaszerzése céljából. Magyarországon tavaly ennél nagyobb számban történtek kifizetések – nálunk a támadást elszenvedők 59 százaléka fizetett, miközben a követelt váltságdíjak összege közel ötszörösére emelkedett.
 
Ahogy arra a biztonsági cégek is sokszor felhívják a figyelmet: attól, hogy valaki fizet a csalóknak, még korántsem biztos, hogy a helyreállítás megvalósíthatóvá válik. A Sophos szerint tavaly ez az arány 60 százalék volt, vagyis sokszor hiába fizettek az áldozatok. Hazánkban valamivel jobb a helyzet, ugyanis a csalók követeléseinek teljesítését követően a szervezetek 68,5 százaléka tudta dekódolni az adatait, fájljait.
 

"A növekvő összegű kifizetések mellett az is jól látszik, hogy a fizető áldozatok aránya tovább növekszik. Ennek több oka is lehet, beleértve a hiányos biztonsági mentéseket vagy az arra való törekvést, hogy megakadályozzák az ellopott adatok megjelenését egy nyilvános weboldalon"

- mondta Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség