Egyre szigorúbbak a szülők a kibertérben

A szülők egyik legnagyobb dilemmája, hogy milyen mértékű függetlenséget engedjenek meg gyermekeiknek az online térben.
 

A Kaspersky felmérése megállapította, hogy az online biztonság kérdésében egyes szülők inkább biztosra mennek, mint hogy megbízzanak gyermekük ítélőképességében. Bár a szülők több mint kétharmada többé-kevésbé egyetért azzal, hogy a gyermeke teljesen tisztában van az online kockázatokkal, nagyjából 50 százalékuk mégis óvatosan jár el, és különféle eszközök alkalmazásával gondoskodik arról, hogy csemetéje biztonságban legyen internetezés közben.
 
Egy olyan korban, amikor a 7-12 év közötti gyerekek számos online szolgáltatáshoz hozzáférnek, sok olyan online fenyegetés és kockázat merül fel, amelyek hatással lehetnek a kiskorúak internethez való hozzáállására. Jó hír, hogy egyre több szülő van tisztában ezzel, és igyekszik beszélgetni a gyermekével arról, hogy miként csökkenthetők a lehetséges veszélyek.
 
Bizonyítottan hatékony, ha a szülők nyíltan beszélgetnek a gyerekekkel arról, hogy miként lehet biztonságosan szörfözni a neten. Emellett a szülők proaktívabb intézkedéseket is hajlandók tenni annak érdekében, hogy megtudják, mivel tölti az idejét a gyermekük az online térben.
 
A szülők fele manuálisan ellenőrzi a gyerekek készülékét: például megnézik a böngészőben a keresési előzményeket. Minderre legtöbbször akkor kerül sor, ha a gyermek nem tartotta be a korábban megbeszélt szabályokat. Az is gyakorta előfordul, hogy a szülők a "digitális szobafogság" technikáját alkalmazzák, vagyis megtiltják a készülék használatát a gyermeknek, ha az rosszul viselkedett. Emellett a megkérdezettek több mint fele időkorlátot szab az internethez csatlakoztatott eszközök használatához.
 
A szülők harmada felügyeleti szoftvert is telepített már a lurkók készülékeire, hogy így korlátozzák az internethasználatot, és szemmel tarthassák a kicsiket netezés közben. A válaszadók harmada pedig az otthoni routerek adta tartalomszűrési lehetőségeket is igyekszik kihasználni, és így korlátozni az internethez való hozzáférést.
 

"Mivel ma már szinte minden gyerek hozzáfér legalább egy internethez csatlakoztatott eszközhöz, nagy esély van arra, hogy nem megfelelő tartalomba ütköznek vagy online fenyegetés áldozatai lesznek. A kutatásunk rávilágított arra, hogy a szülők teljesen jogosan félnek attól, hogy a családi beszélgetések és tanácsok nem minden esetben elégségesek annak biztosításához, hogy a gyerekekben tudatosuljanak az internetes böngészéssel járó kockázatok. Arra szeretnénk buzdítani a szülőket, hogy beszéljenek nyíltan a gyermekeikkel a digitális tevékenységek felügyeletének szükségességéről és az internetes biztonságról, hiszen sokszor nem szándékosan ütköznek káros tartalmakba a kicsik"

- mondta Marina Titova, a Kaspersky egyik vezetője.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome webböngésző jelentős mennyiségű biztonsági hibajavítással gyarapodott.

  2. 4

    A Mozilla Firefox legújabb verziója biztonsági hibákat is javít.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

Bizalmas katonai adatok leselejtezett számítógépen

A G DATA szakértői többek között egy föld-levegő rakétarendszer felhasználói kézikönyvét is megtalálták a német hadsereg által leselejtezett notebookon, melyet az eBay-en vásároltak meg.

hirdetés
Közösség
1