Egyre durvább a Dridex trójai inváziója

​Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium figyelmeztetést adott ki a banki adatok eltulajdonítására specializálódott Dridex trójai terjedése miatt.
 

A Cridex trójai leszármazottjaként nyilvántartott Dridex 2012 óta ismert a biztonsági cégek előtt. A károkozó azóta szedi áldozatait, és főként banki adatlopással okoz problémákat. A legjelentősebb mértékben 2015-ben és 2016-ban terjedt, amikor világszinten komoly adatlopási incidensek részese volt. Mivel a kiberbűnözők továbbra is intenzíven fejlesztik és alakítják, ezért mind a mai napig számolni kell a jelenlétével. Oly annyira, hogy legutóbb az amerikai Belbiztonsági Minisztérium alá tartozó CISA (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) ügynökség adott ki figyelmeztetést látva azt, hogy a pénzügyi szektorban milyen gondokat okoz a kártevő.
 
A CISA szerint mind a pénzintézeteknek, mind azok ügyfeleinek komoly fejtörést okoz a szerzemény, amely a legtöbbször adathalász célú levelek mellékleteként terjed. Az ilyen e-mailek mindenféle mondvacsinált, kitalált üzenettel próbálják rávenni a címzettet arra, hogy nyissa meg a csatolt dokumentumot. Amennyiben ez megtörténik, akkor a trójai - megfelelő védelem hiányában - könnyedén rákerülhet a számítógépre, majd különféle modulokat tölt le. Ezek révén képes képernyőképek lementésére, billentyűleütések figyelésére, illetve a fertőzött rendszer botnethez való csatlakoztatására is. Emellett olyan modullal is rendelkezik, amely banki weboldal megnyitásakor aktivizálódik, és (kódbefecskendezést követően) meglovasítja a felhasználó által megadott hitelesítő adatokat.
 
A CISA felhívta a figyelmet arra, hogy a Dridex nem egy esetben zsarolóvírusokkal együtt terjed, ami a kockázatokat tovább fokozza.
 
A Dridex ellen leginkább naprakészen tartott, korszerű vírusvédelemmel lehet felvenni a kesztyűt, de legalább ilyen fontos a biztonságtudatos számítógéphasználat, a makrók tiltása, a hozzáférési jogosultságok szigorú korlátozása, a biztonsági mentések rendszeres készítése és a szoftverletöltések kontrollálása is.
Vélemények
 
  1. 3

    A Moodle-ban felfedezett sebezhetőség XSS-típusú támadásokat tehet lehetővé.

  2. 4

    A Cisco számos hibajavítást tett elérhetővé az IOS XR-hez.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
Ingyenes eszközt fejlesztett az ESET a BlueKeep sebezhetőség ellenőrzésére

Az ESET nemrég kiadott egy ingyenes BlueKeep (CVE-2019-0708) eszközt annak ellenőrzésére, hogy a Windows operációs rendszert futtató számítógép védett-e a sérülékenység kihasználása ellen.

iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

hirdetés
Közösség
1