Egymást is átverik a netes csalók

​A kiberbűnözők egymást sem kímélik, és amikor csak lehet a saját berkeikben is bevetik az alattomos trükkjeiket.
 

A Sophos szerint a kiberbűnözők dollármilliókat csalnak ki egymástól. A cég akkor jutott erre a megállapításra, amikor a szakemberei három, orosz nyelvű alvilági fórumon kutakodtak. Elsősorban úgynevezett Access-as-a-Service (AaaS) megoldásokat vettek szemügyre, de feltűnt számukra, hogy ezeken az alvilági oldalakon elég komoly panaszkezelés is zajlik a "felek" között.
 
Az elmúlt egy évben a biztonsági szakértők körülbelül 600 panaszról szereztek tudomást, amelyek eredményeként a kiberbűnzők 2,5 millió dollárt veszítettek el egymás miatt.
 

"A kibercsalások vizsgálata során egy teljes algazdaságra bukkantunk, amely nem csak alacsonyabb szintű bűnözőket, hanem a legjelentősebb ransomware csoportokat is magában foglalja. Ezeknek a csalásoknak nem mindig csak anyagi motivációja van. A személyes viták és a rivalizálás is gyakori jelenség"

- mondta Matt Wixey, a Sophos senior fenyegetéskutatója.
 
A szakemberek egy esetben egy troll versenyt is felfedtek, amelyet azért indítottak az alvilági szereplők, hogy bosszút álljanak egy csalón, aki arra próbálta rávenni a felhasználókat, hogy 250 dollárt fizessenek egy hamis alvilági fórumhoz való csatlakozásért. A verseny "győztese" végül 100 dollárt kapott.
 

"A panaszkezelés során a bűnözőknek gyakran sok bizonyítékot kell felmutatni a csalások bejelentésekor, amelyeknek maguk is áldozatul estek. Ezért rengeteg taktikai és stratégiai információt szolgáltatnak a műveleteikről. Ezek betekintést nyújtanak a támadók prioritásaiba, rivalizálásába, szövetségeibe, és ironikus módon abba is, hogy mennyire ki vannak téve ugyanazoknak az átveréseknek, mint amelyeket az áldozataikkal szemben is használnak"

- tette hozzá Wixey.
Vélemények
 
  1. 3

    A Symfony kapcsán két sebezhetőség miatt jelent meg frissítés.

  2. 3

    A Moodle legújabb verziójának telepítésével három biztonsági hiba szüntethető meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ESET kiberbiztonsági trendek 2023: szép új hibrid világ

Ismét egy olyan évet zárunk, amilyenben még nem volt részünk – az ESET szakértői szerint sosem látott szintet ért el a digitális eszközöktől való függőségünk is.

A biztonsági fásultság jelei

Az IT biztonsági részleget gyakran “a nemetmondás osztályának” tartják, és nem nehéz belátni ennek okait.

hirdetés
Közösség