E-maileket szivárogtat ki a Qbot trójai

​A Qbot trójai elektronikus levelek kiszivárogtatásával okoz bosszúságot, adott esetben akár komolyabb károkat is.
 

A Qbot trójai régóta fertőzi a számítógépeket. Az alapvető célja, hogy minél több bizalmas adatot szivárogtasson ki. Elsősorban banki adatok, felhasználónevek, jelszavak érdeklik, de nem veti meg a bank- és hitelkártya adatokat, valamint a webböngészőkben eltárolt különféle információkat, sütiket sem. A trójai ténykedése manapság azért is különösen aggasztó, mert a nyáron az Emotet botnet üzemeltetői felkarolták a szerzeményt, és széles körben kezdték terjeszteni azt.
 
A Check Point kutatói is folyamatosan figyelemmel kísérik a Qbot fejlődését, és dolgozzák ki a megfelelő védelmi eljárásokat. A legutóbbi variáns elemzése során megállapították, hogy a kártékony program ismét egy újabb funkcióval bővült. Emiatt a károkozó alkalmassá vált Outlookból történő adatszivárogtatásra. Komplett e-maileket exportál ki, majd tölt fel a terjesztői számára, akik ezt követően célzott adathalász támadásokat indíthatnak.
 
A csalók különösen azt szeretik, ha a Qbot teljes levélváltásokat zsákmányol, mivel így egy beszélgetésbe tudnak "belekapcsolódni". Olyan válaszokat küldenek vissza, amelyek csatolmánya egy tömörített, ZIP-fájlt is tartalmaz. Ebben egy VBS script is megtalálható, ami a kártékony program telepítését szolgálja.
 
A Qbot mögött egy meglehetősen összetett infrastruktúra található, amely vezérlőszerverek révén gyűjti az adatokat, illetve kontrollálja a károkozó működését, terjedését.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség