E-maileket szivárogtat ki a Qbot trójai

​A Qbot trójai elektronikus levelek kiszivárogtatásával okoz bosszúságot, adott esetben akár komolyabb károkat is.
 

A Qbot trójai régóta fertőzi a számítógépeket. Az alapvető célja, hogy minél több bizalmas adatot szivárogtasson ki. Elsősorban banki adatok, felhasználónevek, jelszavak érdeklik, de nem veti meg a bank- és hitelkártya adatokat, valamint a webböngészőkben eltárolt különféle információkat, sütiket sem. A trójai ténykedése manapság azért is különösen aggasztó, mert a nyáron az Emotet botnet üzemeltetői felkarolták a szerzeményt, és széles körben kezdték terjeszteni azt.
 
A Check Point kutatói is folyamatosan figyelemmel kísérik a Qbot fejlődését, és dolgozzák ki a megfelelő védelmi eljárásokat. A legutóbbi variáns elemzése során megállapították, hogy a kártékony program ismét egy újabb funkcióval bővült. Emiatt a károkozó alkalmassá vált Outlookból történő adatszivárogtatásra. Komplett e-maileket exportál ki, majd tölt fel a terjesztői számára, akik ezt követően célzott adathalász támadásokat indíthatnak.
 
A csalók különösen azt szeretik, ha a Qbot teljes levélváltásokat zsákmányol, mivel így egy beszélgetésbe tudnak "belekapcsolódni". Olyan válaszokat küldenek vissza, amelyek csatolmánya egy tömörített, ZIP-fájlt is tartalmaz. Ebben egy VBS script is megtalálható, ami a kártékony program telepítését szolgálja.
 
A Qbot mögött egy meglehetősen összetett infrastruktúra található, amely vezérlőszerverek révén gyűjti az adatokat, illetve kontrollálja a károkozó működését, terjedését.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség