Duplán rombol a Maze.A zsarolóprogram

A Maze.A zsarolóprogram fájlok titkosítása mellett adatokat is kiszivárogtat a fertőzött számítógépekről.
 

A Maze.A zsarolóprogram alapvetően két feladatot lát el. Egyrészt fájlok titkosítását követően megzsarolja a felhasználót, és váltságdíjat követel a helyreállításhoz szükséges dekódoló kulcsért. Másrészt adatokat szivárogtat ki. Elsősorban nem személyes adatokat zsebel be, hanem inkább a számítógép hardverparamétereivel és az operációs rendszer legfontosabb beállításaival kapcsolatban gyűjt össze, illetve tölt fel a támadók szerverére információkat. 

A Maze.A erős, RSA-alapú titkosítási módszereket használ a fájlok kompromittálása során. Arra azonban ügyel, hogy az operációs rendszer működőképes maradjon, így a Windows és a különböző alkalmazások állományait érintetlenül hagyja. Ugyanakkor minden dokumentumot, képet, videót, forráskódot stb. könyörtelenül használhatatlanná tesz.

Vélemények
 
  1. 3

    A Fortinet egy biztonsági rést foltozott be.

  2. 3

    A Nextcloud kapcsán egy biztonsági rendellenességre derült fény.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség