Csak óvatosan az ünnepi bevásárlásokkal!

​A karácsonyi és az újévi ajándékozás, majd a januári kiárusítások az internetes fizetéseket is felpörgetik. A biztonságról azonban soha nem szabad megfeledkezni.
 
hirdetés

Bár az online vásárlás kínálta kényelem nagyon csábító, sokan aggódnak az online fizetések védettsége miatt. Sajnos az aggodalmaik gyakorta megalapozottak. A Kaspersky Lab felmérése feltárta, hogy az online vásárlók 32 százalékának lopták már el banki, pénzügyi szolgáltatásokhoz tartozó hitelesítő adatait, egyes esetekben pénzét is. Egynegyedük pedig soha nem látta viszont a pénzét.
 
Az online vásárlás olyan, mintha egy nagy bevásárlóközpontban lennénk, csak éppen különféle e-kereskedelmi platformokon keresztül vásárolhatunk. Ekkor az emberek több mint a fele amiatt aggódik a legjobban, hogy a kiberbűnözők hozzáférnek a pénzügyi adataikhoz. Ugyanakkor a válaszadók harmada nem tartja számon, hogy mely weboldalakon, illetve alkalmazásokban adta meg ezeket az adatait.
 
A fogyasztók arra törekszenek, hogy a hitelesítő adataik könnyen megtalálhatók és megjegyezhetők legyenek, sőt, a válaszadók közül minden ötödik előszeretettel tárolja őket valamilyen eszközön. Így online vásárláskor egyszerűbb és kényelmesebb a hitelesítő adatokat megadni. Azonban, ha az eszköz elvész vagy ellopják, akkor a felhasználó nem kizárólag a személyes adatait kockáztatja, hanem a pénzét is.
 
Sok a lehetőség

A digitális fizetési módok széles köre nagy szabadságot ad a vásárlóknak a kedvenc áru- vagy szolgáltatás értékének kiegyenlítéséhez. A legkedveltebb fizetési módot még mindig a bank- és a hitelkártyák, a bankszámláról történő közvetlen átutalás, valamint az online fizetési szolgáltatások, például a PayPal jelentik. Az okostelefonoknak és az okosóráknak köszönhetően a vásárlóknak már pénztárcát, készpénzt vagy akár plasztikkártyát sem kell maguknál hordaniuk.
 
"Az év vége és a karácsony egy csodálatos időszak, amikor mindenki ajándékokat vásárol a családtagjainak és a barátainak. Ugyanakkor senki sem szeretné, ha ezt az időszakot elrontaná egy nem biztonságos tranzakció vagy online csalás miatt elszenvedett anyagi veszteség. Nagyon oda kell figyelnünk a pénzügyi adatainkra és az online fizetéseinkre. Ügyelnünk kell arra, hogy ne adjuk meg a bankkártyánk adatait nem megbízható weboldalakon, illetve, hogy ne fizessünk nem megfelelően védett eszközről" - mondta Marina Titova, a Kaspersky Lab egyik vezetője.
Vélemények
 
  1. 3

    A pfSense esetében egy közepes veszélyességű biztonsági hiba látott napvilágot.

  2. 3

    Az Apple legutóbbi frissítésével az AirPort Base Station tehető biztonságosabbá.

  3. 2

    ​A Blasqui.A féreg egy összetett kártékony program, amely cserélhető meghajtókon és hálózati megosztásokon keresztül is terjed.

 
Partnerhírek
Hamis kriptovaluta appok kerülik meg a Google védelmét

Az ESET szakemberei olyan hamis kriptovaluta alkalmazásokat fedeztek fel, amelyek eddig még nem látott technikával játsszák ki az SMS-alapú kétfaktoros azonosítást (2FA), megkerülve a Google nemrégiben életbelépett korlátozásait.

​A G DATA bőrébe bújna egy kártevő

A G DATA elemzői egy olyan kártevőt fedeztek fel, amely a G DATA ikonjával él vissza, és a német biztonsági megoldásnak igyekszik álcázni magát.

hirdetés
Közösség
1