Csak óvatosan az ünnepi bevásárlásokkal!

​A karácsonyi és az újévi ajándékozás, majd a januári kiárusítások az internetes fizetéseket is felpörgetik. A biztonságról azonban soha nem szabad megfeledkezni.
 

Bár az online vásárlás kínálta kényelem nagyon csábító, sokan aggódnak az online fizetések védettsége miatt. Sajnos az aggodalmaik gyakorta megalapozottak. A Kaspersky Lab felmérése feltárta, hogy az online vásárlók 32 százalékának lopták már el banki, pénzügyi szolgáltatásokhoz tartozó hitelesítő adatait, egyes esetekben pénzét is. Egynegyedük pedig soha nem látta viszont a pénzét.
 
Az online vásárlás olyan, mintha egy nagy bevásárlóközpontban lennénk, csak éppen különféle e-kereskedelmi platformokon keresztül vásárolhatunk. Ekkor az emberek több mint a fele amiatt aggódik a legjobban, hogy a kiberbűnözők hozzáférnek a pénzügyi adataikhoz. Ugyanakkor a válaszadók harmada nem tartja számon, hogy mely weboldalakon, illetve alkalmazásokban adta meg ezeket az adatait.
 
A fogyasztók arra törekszenek, hogy a hitelesítő adataik könnyen megtalálhatók és megjegyezhetők legyenek, sőt, a válaszadók közül minden ötödik előszeretettel tárolja őket valamilyen eszközön. Így online vásárláskor egyszerűbb és kényelmesebb a hitelesítő adatokat megadni. Azonban, ha az eszköz elvész vagy ellopják, akkor a felhasználó nem kizárólag a személyes adatait kockáztatja, hanem a pénzét is.
 
Sok a lehetőség

A digitális fizetési módok széles köre nagy szabadságot ad a vásárlóknak a kedvenc áru- vagy szolgáltatás értékének kiegyenlítéséhez. A legkedveltebb fizetési módot még mindig a bank- és a hitelkártyák, a bankszámláról történő közvetlen átutalás, valamint az online fizetési szolgáltatások, például a PayPal jelentik. Az okostelefonoknak és az okosóráknak köszönhetően a vásárlóknak már pénztárcát, készpénzt vagy akár plasztikkártyát sem kell maguknál hordaniuk.
 
"Az év vége és a karácsony egy csodálatos időszak, amikor mindenki ajándékokat vásárol a családtagjainak és a barátainak. Ugyanakkor senki sem szeretné, ha ezt az időszakot elrontaná egy nem biztonságos tranzakció vagy online csalás miatt elszenvedett anyagi veszteség. Nagyon oda kell figyelnünk a pénzügyi adatainkra és az online fizetéseinkre. Ügyelnünk kell arra, hogy ne adjuk meg a bankkártyánk adatait nem megbízható weboldalakon, illetve, hogy ne fizessünk nem megfelelően védett eszközről" - mondta Marina Titova, a Kaspersky Lab egyik vezetője.
Vélemények
 
  1. 4

    A Moodle kapcsán egy veszélyes biztonsági résről jelentek meg információk.

  2. 4

    Az XnView több sebezhetőséget is tartalmaz.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1