Csak óvatosan az ünnepi bevásárlásokkal!

​A karácsonyi és az újévi ajándékozás, majd a januári kiárusítások az internetes fizetéseket is felpörgetik. A biztonságról azonban soha nem szabad megfeledkezni.
 

Bár az online vásárlás kínálta kényelem nagyon csábító, sokan aggódnak az online fizetések védettsége miatt. Sajnos az aggodalmaik gyakorta megalapozottak. A Kaspersky Lab felmérése feltárta, hogy az online vásárlók 32 százalékának lopták már el banki, pénzügyi szolgáltatásokhoz tartozó hitelesítő adatait, egyes esetekben pénzét is. Egynegyedük pedig soha nem látta viszont a pénzét.
 
Az online vásárlás olyan, mintha egy nagy bevásárlóközpontban lennénk, csak éppen különféle e-kereskedelmi platformokon keresztül vásárolhatunk. Ekkor az emberek több mint a fele amiatt aggódik a legjobban, hogy a kiberbűnözők hozzáférnek a pénzügyi adataikhoz. Ugyanakkor a válaszadók harmada nem tartja számon, hogy mely weboldalakon, illetve alkalmazásokban adta meg ezeket az adatait.
 
A fogyasztók arra törekszenek, hogy a hitelesítő adataik könnyen megtalálhatók és megjegyezhetők legyenek, sőt, a válaszadók közül minden ötödik előszeretettel tárolja őket valamilyen eszközön. Így online vásárláskor egyszerűbb és kényelmesebb a hitelesítő adatokat megadni. Azonban, ha az eszköz elvész vagy ellopják, akkor a felhasználó nem kizárólag a személyes adatait kockáztatja, hanem a pénzét is.
 
Sok a lehetőség

A digitális fizetési módok széles köre nagy szabadságot ad a vásárlóknak a kedvenc áru- vagy szolgáltatás értékének kiegyenlítéséhez. A legkedveltebb fizetési módot még mindig a bank- és a hitelkártyák, a bankszámláról történő közvetlen átutalás, valamint az online fizetési szolgáltatások, például a PayPal jelentik. Az okostelefonoknak és az okosóráknak köszönhetően a vásárlóknak már pénztárcát, készpénzt vagy akár plasztikkártyát sem kell maguknál hordaniuk.
 
"Az év vége és a karácsony egy csodálatos időszak, amikor mindenki ajándékokat vásárol a családtagjainak és a barátainak. Ugyanakkor senki sem szeretné, ha ezt az időszakot elrontaná egy nem biztonságos tranzakció vagy online csalás miatt elszenvedett anyagi veszteség. Nagyon oda kell figyelnünk a pénzügyi adatainkra és az online fizetéseinkre. Ügyelnünk kell arra, hogy ne adjuk meg a bankkártyánk adatait nem megbízható weboldalakon, illetve, hogy ne fizessünk nem megfelelően védett eszközről" - mondta Marina Titova, a Kaspersky Lab egyik vezetője.
Vélemények
 
  1. 4

    A Python, illetve a széles körben használt NumPy modul kapcsán egy biztonsági hiba került napvilágra.

  2. 4

    A Drupal fejlesztői két veszélyes biztonsági rést foltoztak be.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
Office 365 pár száz forintért?

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

hirdetés
Közösség
1