Brutális mennyiségű koronavírusos levelet blokkol a Google

​A Gmail az elmúlt héten több mint 18 millió olyan kártékony e-mailt blokkolt, amelyek a világjárványt igyekeztek a csalók javára fordítani.
 

A Google védelmi vonalai is töretlenül szűrik a kéretlen és kártékony elektronikus leveleket. Nyilván előfordul, hogy esetenként ártalmatlan küldemény is a spamek közé kerül, de eközben igen jelentős mennyiségű veszélyes vagy éppen bosszantó küldeménytől sikerül megszabadítani a postafiókokat. Mindez különös jelentőséggel bír akkor, amikor a csalók a koronavírussal kapcsolatos nagyfokú érdeklődést igyekeznek a saját javukra fordítani, és gátlástalanul próbálják kihasználni a felhasználók félelmét, kíváncsiságát, óvatlanságát.
 
A Google statisztikái szerint az elmúlt héten minden egyes nap körülbelül 18 millió olyan elektronikus levelet szűrtek ki a biztonsági megoldásai, amelyek a járvánnyal voltak összefüggésbe hozhatók, és elsősorban adathalász célokat szolgáltak. Ez azonban még nem minden, ugyanis koronavírussal összefüggő kéretlen levelekből (spamből) is akadt napi szinten 240 millió.
 
A Google közleménye szerint a kértelen és kártékony e-mailek 99,9 százalékát sikerül a jelenlegi technológiákkal még azelőtt megállítani, hogy azok a felhasználók beérkezett levelei között landolnának. Ennek ellenére az óvatosság indokolt, hiszen előfordulhatnak olyan küldemények, amelyek képesek átjutni e védelmeken.
 
A vállalat arra is rávilágított, hogy a koronavírussal összefüggésben melyek azok a témák, területek, amelyek leggyakrabban feltűnnek az ártalmas levelekben:
 • Kormányzati és egészségügyi szervezetek nevében érkező, hamis, valótlan információk (gyakoriak a WHO nevével történő visszaélések).
 • Otthoni munkavégzést célkeresztbe állító küldemények.
 • Kormányzati - elsősorban gazdasági programokkal, kedvezményekkel - kapcsolatos levelek.
 
A kártékony e-mailek ellen nem elegendő csak technológiai oldalról felvenni a kesztyűt. Szükség van az óvatos, megfontolt, biztonságtudatos levelezésre is.
Vélemények
 
 1. 4

  A Zoom client for Windows egy nulladik napi sérülékenységet tartalmaz.

 2. 4

  A Google elérhetővé tette az Android júliusi hibajavításait.

 3. 1

  A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség