Brazíliából kezdett terjedni egy banki trójai

​Biztonsági kutatók egy Brazíliából származó számítógépes vírust lepleztek le, amely már európai bankok nevével is visszaél.
 

A banki trójai programot a Kaspersky kutatói fedezték fel. A Bizarro névre keresztelt vírussal eddig 70 bankot vettek célba a támadók különféle európai és dél-amerikai országokban. Sajnos ez nem szokatlan jelenség, hiszen már tavaly is több Dél-Amerikából származó trójai (Guildma, Javali, Melcoz és Grandoreiro) esetében volt megfigyelhető, hogy a terjesztőik elkezdték az egész világra kiterjeszteni a ténykedésüket. Ez a trend a jelek szerint 2021-ben is folytatódik.
 
A csalók a Bizarro esetében is partnereket használnak vagy pénzmosókat toboroznak a támadásaik végrehajtásához, a pénzek kifizetéséhez, vagy egyszerűen csak fordításban való segítségnyújtáshoz. A kiberbűnözők különféle technikai módszerek alkalmazásával próbálják bonyolulttá tenni a malware elemzését és észlelését, emellett pszichológiai manipulációs trükkök bevetésével igyekeznek meggyőzni a célpontokat arról, hogy adják ki a banki hitelesítő adataikat.
 
A Bizarro terjesztése általában álcázott telepítőcsomagok révén történik, amelyeket az áldozatok kéretlen e-mailekben található linkekről töltenek le. Az indítást követően a kártevő a további feladatainak végrehajtásához letölt egy ZIP-fájlt. Miután adatokat kezd küldeni a vezérlőszerverének, a Bizarro elindítja a képernyőlopó modulját. Az eddigi vizsgálatok szerint a károkozó Azure-on és Amazonnál hosztolt szervereket, valamint feltört WordPress oldalakat használ a kártékony fájljainak tárolásához.
 
A Bizarro által kiépített hátsó kapun keresztül az elkövetők több mint 100 különféle parancsot adhatnak ki, amelyek egy része hamis, felugró üzeneteket jelenít meg a felhasználóknak.
 

"A kiberbűnözők mindig új módszereket keresnek az e-fizetési és az online banki rendszerekben használt hitelesítő adatokat lopkodó malware-ek terjesztéséhez. Jelenleg egy gyökeres változást hozó trendet látunk a banki vírusok terjesztésében: a regionális szereplők nem csak a saját régiójukban, hanem az egész világra kiterjedően aktívan támadják a felhasználókat. A legjobb példája ennek a Bizarro, amely már az európai felhasználókat is támadja. Ez intő jel arra, hogy nagyobb hangsúlyt fordítsunk a regionális bűnözők és a helyi fenyegetéselemzési adatok elemzésére, különben a jelenség hamarosan globális aggodalomra okot adó problémává válhat"

- mondta Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség