Borús biztonság: stratégiát váltanak a kiberbűnözők

A felhő alapú informatika megállíthatatlanul terjed, de vajon mindez milyen változásokat hoz az információbiztonság terén?
 

Az elmúlt években a számítási felhő új fordulatot hozott a vállalati informatikában. Az állandóan elérhető és rendelkezésre álló alkalmazások, valamint a nagyfokú infrastruktúra skálázhatóság lett az új norma. Nem csoda, hogy a vállalkozások 74 százaléka már azt mondja, hogy a felhő versenyelőnyhöz juttatta őket. De vajon milyen irányba fog fejlődni ez a trend különösen információbiztonsági szempontból? Az Oracle is erre kereste a választ a legújabb jelentésének elkészítése során.
 
600-szor több érzékeny adat lesz a felhőben
 
A kiberbiztonsági támadások egyre kifinomultabbá válnak, így a cégek számára kritikus jelentőségű az adataik és a rendszereik ellenállóképességének biztosítása. A munkaerőhiány miatt azonban nehéz elegendő számú IT biztonsági szakértőt felvenni minden vállalathoz. Az új kibertámadások elkerülése érdekében a szervezeteknek autonóm rendszerekre van szükségük, amelyek fejlett biztonsági képességgel vértezik fel az informatikai infrastruktúra minden rétegét. A felhőben tárolt fájloknak már ma is a 21 százaléka tartalmaz érzékeny adatokat, és ez az arány egyre növekszik.
 
Mesterséges intelligencia
 
Az AI technológia alapvetően változtatja meg a vállalati informatikát azáltal, hogy átalakítja az üzleti adatok fogadásának, kezelésének és biztonságossá tételének módját. Azonban amennyire a gépi tanulás hasznos lehet az üzleti folyamatokban, annyi kárt is okozhat, ha rossz célokra használják fel. Ezért a jövőben fokozott jelentősége lesz azoknak a rendszereknek, amelyek automatizáltan, 24 órában figyelik, és jelzik a támadásokra utaló jeleket. 
 
Eszközök által generált adatok
 
2025-re az adatok 80 százaléka nem személyekkel kapcsolatos információ lesz, hanem nagy mennyiségű, hálózatba kötött eszközből származik majd. Ezért az elkövetkező években a biztonsági fenyegetések többsége is a hálózatba kapcsolt eszközökre fog irányulni. A Forrester azt jósolja, hogy a kibertámadók új kiszemeltjei ezek a készülékek lesznek, így például olyan célpontokat fognak "túszul ejteni", mint az épületfelügyelet, a különféle szenzorok vagy a termelőberendezések. A támadások után pedig ezeket nagy összegű váltságdíj ellenében "engedik majd szabadon". 
Vélemények
 
  1. 3

    A pfSense fejlesztői egy közepes veszélyességű sebezhetőségről számoltak be.

  2. 4

    A Google Chrome webböngésző jelentős mennyiségű biztonsági hibajavítással gyarapodott.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

Bizalmas katonai adatok leselejtezett számítógépen

A G DATA szakértői többek között egy föld-levegő rakétarendszer felhasználói kézikönyvét is megtalálták a német hadsereg által leselejtezett notebookon, melyet az eBay-en vásároltak meg.

hirdetés
Közösség
1