Biztonsági tippek a TikTok használatához

A TikTok jövőjével kapcsolatban megannyi hír lát napvilágot. Most azt vizsgáljuk meg, hogy a közösségi oldal biztonságát miként lehet fokozni egy kis odafigyeléssel.
 

A TikTok több mint 150 országban érhető el, és több száz millió aktív felhasználóval rendelkezik világszerte. Emberek milliói készítenek, osztanak meg, és néznek videókat nap mint nap a felületén. A szórakozás mellett azonban nem szabad megfeledkeznünk a személyes adataink biztonságáról sem. A webes szolgáltatás biztonsági kérdéseit ezúttal az ESET szakértői járták körül.
 
Romló nemzetközi viszonyok
 
Habár nagy népszerűségnek örvend a TikTok a felhasználók körében, már több ország, közöttük az Amerikai Egyesült Államok, Dél-Korea és India is lépéseket tett az applikációval szemben adatvédelmi és biztonsági okokra hivatkozva. A biztonsági cég azonban úgy látja, hogy a felhasználók részéről sem árt némi óvatosság. Már csak azért is szükség van odafigyelésre, mert a TikTok használata közben is olyan átverésekkel, kéretlen tartalmakkal vagy akár online zaklatással kell szembenézni, mint a többi közösségi média esetében.
 
Az első lépések
 
Az alkalmazásba bejelentkezhetünk a közösségi fiókjainkon keresztül, de regisztrálhatunk a telefonszámunkkal vagy az e-mail címünkkel is. A fiókunkat a telefonszámunkra vagy az e-mail címünkre küldött ellenőrző szöveges üzenet jóváhagyásával hitelesíthetjük. Ha e-mail címmel regisztrálunk, akkor utána érdemes bevetni a kétlépcsős azonosítást. Emellett válasszunk olyan erős, hosszú és egyedi jelszót vagy jelmondatot, amit máshol nem használunk.
 
Gyanús tevékenységek kiszűrése

 
A "Biztonság" menüpontban értesülhetünk minden biztonsági riasztásról és gyanús fióktevékenységről. Figyelemmel kísérhetjük, hogy milyen eszközökről, milyen módon (pl. Facebook fiókkal) és mikor jelentkeztünk be az alkalmazásba, így azonnal megtudhatjuk, ha valaki más is belépett a fiókunkba. Ha ismeretlen eszközt találunk, akkor azonnal jelentkeztessük ki, és változtassuk meg a jelszavunkat.
 
Ki láthatja a tartalmainkat?
 
A TikTok fiókunk alapértelmezetten nyilvános, azonban ezt az esetek többségében érdemes az "Adatvédelem és biztonság" menüpontban átváltanunk privát fiókra. Itt beállíthatjuk, hogy az alkalmazás javasoljon-e minket azoknak a felhasználóknak, akiket érdekelhet az általunk közzétett tartalom.
 
Eldönthetjük, hogy engedélyezzük-e egy másik felhasználó számára, hogy "duettet" készítsen a videóinkkal, ami azt jelenti, hogy összekapcsolhatja a saját videóit az általunk feltöltött anyagokkal. Választhatunk, hogy a duettet mindenkinek vagy csak az ismerőseinknek engedélyezzük, illetve teljesen ki is kapcsolhatjuk ezt az opciót. 
 
Ha a TikTok böngészése közben megtetszik nekünk egy videó, akkor azt más közösségi oldalakhoz hasonlóan lájkolhatjuk. A kedvelt videóinkat a rendszer egy külön mappába helyezi, amit az adatvédelmi beállításoknak köszönhetően elrejthetünk, vagy mindenki számára láthatóvá tehetünk.
 
A videók feltöltése előtt és után is szerkeszthetjük az adatvédelmi beállításokat, például engedélyezhetjük a duetteket, a megjegyzéseket, valamint a videót nyilvánossá vagy priváttá tehetjük.
 
Üzenetküldési megfontolások
 
Ha szeretnénk üzenetet küldeni valakinek, akkor ehhez kölcsönösen követnünk kell egymást. Az alkalmazás ezeket a kapcsolatokat "barátságnak" tekinti. Ennek köszönhetően mi dönthetjük el, hogy ki léphet közvetlen kapcsolatba velünk, így csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy rosszindulatú vagy trollkodó üzeneteket kapjunk. Azonban azt se felejtsük el, hogy valószínűleg sok felhasználót fogunk követni, így a gyanús üzenetek esélye továbbra is fennáll, kivéve, ha teljesen kikapcsoljuk az üzenetküldési lehetőséget. Ha ezt nem akarjuk meglépni, akkor egyesével is le tudjuk tiltani a zaklató profilokat.
 
A megjegyzések moderálására szintén lehetőséget nyújt az alkalmazás. A hozzászólásokat kikapcsolhatjuk vagy nyilvánossá tehetjük, de akár úgy is dönthetünk, hogy azok csak a barátaink számára legyenek elérhetőek.
 
"Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a TikTok felületén felnőtt, gyermekek számára nem ajánlott tartalmak (durva nyelvezet, nyílt szexualitás, bántalmazások, alkohol és drogfogyasztást népszerűsítő videók) is megtalálhatók, könnyen hozzáférhetők. Emiatt érdemes csak 13 éves korhatár felett engedélyezni gyermekünk részére a használatát, egyébként a teljes értékű fiók regisztrációjának is ez a feltétele" - egészítette ki a tanácsokat Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. IT biztonsági szakértője.
Vélemények
 
  1. 4

    Az IBM egy közepes veszélyességű hibát javított a WebSphere Application Server kapcsán.

  2. 3

    A Cisco ASA kapcsán egy biztonsági hiba látott napvilágot.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség