Biztonsági tanácsok az idei tanévre

​Elindult az új tanév, így érdemes feleleveníteni, hogy az internetes fenyegetettségek kapcsán mire is kell figyelni a gyermekek biztonságának megőrzése érdekében.
 

Két fő veszélyforrás nem változott az előző tanév óta: az egyik az adathalászat, melynek során a személyes adatainkkal visszaélve akár komoly anyagi és erkölcsi veszteségeket is elszenvedhetünk. Hívjuk fel a gyermekek figyelmét, hogy mindenképpen szóljanak a szülőiknek, ha egy weboldal vagy bárki a neten személyes információkat kér tőlük.
 
A másik fő veszélyt a zsarolóvírusok jelentik, amelyek zárolják az eszközöket, és titkosítják a rajtuk lévő fájlokat. Így elveszthetjük a családi nyaralások fotóit, a digitális oktatás során lementett anyagokat és egyéb számunkra, illetve a gyerekek számára fontos dokumentumokat. A biztonság érdekében használjunk korszerű internetbiztonsági programot a számítógépeken és a mobil eszközökön. Emellett érdemes a legfontosabb fájlokról rendszeresen mentést készíteni.
 
Kíváncsi támadók
 
A webkamerák megfelelő védelme kiemelten fontos, hiszen ezek is lehetőséget adhatnak visszaélésekre. "Pár hónapja volt egy olyan e-mailes támadási hullám, amelynek során a támadók azt állították, hogy meglestek minket a webkameránkon keresztül" - mondta Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértője. Majd hozzátette, hogy „a levél szerint megszerezték a jelszavunkat, és intim helyzetben videót készítettek rólunk, ráadásul a címjegyzékünket is ellopták. A fenyegetés lényege az volt, hogy ha nem fizetünk nekik, akkor elküldik a videót egy címlistára. Az ilyen e-mailekre jellemző, hogy egy korábban - akár évekkel ezelőtt - valahonnan kiszivárgott jelszóval próbálnak ráijeszteni az áldozatra. Azonban nincs bizonyíték a videófelvételre, illetve, ha rendszeresen cseréljük a jelszavainkat, akkor a levélben szereplő jelszó is elavult már.”
 
A szakember szerint érdemes letakarni a webkamerát, amikor nem használjuk, és olyan biztonsági programot választani, amely webkamera védelemmel is rendelkezik, és jelzi, ha illetéktelenek próbálnak meg csatlakozni ahhoz.
 
A digitális vagy a hibrid (online-offline) oktatás esetén a jövőben is előfordulhat, hogy ismeretlen helyeken kell majd regisztrálni, alkalmazásokat kiválasztani és megtanulni - ezek a feladatok mind a tanulók, mind a pedagógusok oldalán jelentkezhetnek. Továbbra is ellenőrizzük a letöltött programokat, appokat és azok megbízhatóságát. Az appok tartalma szülői visszajelzések alapján jól ellenőrizhető a Commonsensemedia oldalán.
 
Segítségünkre lehetnek a szülői felügyeletet támogató alkalmazások is, amelyekkel kiszűrhetjük a gyermekek számára káros weboldalakat, és korlátozhatjuk az online, illetve játékkal töltött időt.
 
A gyerekek számára a kibertér már régóta nem csupán eszköz, hanem élettér, ahol a karantént megelőző időszakban is akár napi 6-8 órában jelen voltak. Rendkívül lényeges, hogy megértsék, és megtanulják a modern kor lehetőségeit, kihívásait, de emellett az internetes biztonság szempontjából is meg kell ismerniük, hogy milyen kockázatok léteznek, és hogyan lehet ezeket kezelni, illetve kihez fordulhatnak segítségért. Persze a biztonságtudatosság minden korosztály számára nélkülözhetetlen, és folyamatos tanulást, figyelmet igényel, hogy az átverésektől, hamis hírektől, közösségi oldalakon terjedő csalásoktól megóvhassuk magunkat.
Vélemények
 
  1. 3

    A Cisco két biztonsági hibáról számolt be az Umbrella kapcsán.

  2. 3

    A Trend Micro Antivirus for MAC frissítésével egy sebezhetőséget is meg lehet szüntetni.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

Levelezőszerverek ostrom alatt

A legújabb Exchange sebezhetőségét kihasználó kiberbűnözői csoportok növekvő számáról számol be az ESET

hirdetés
Közösség