Biztonsági tanácsok az idei tanévre

​Elindult az új tanév, így érdemes feleleveníteni, hogy az internetes fenyegetettségek kapcsán mire is kell figyelni a gyermekek biztonságának megőrzése érdekében.
 

Két fő veszélyforrás nem változott az előző tanév óta: az egyik az adathalászat, melynek során a személyes adatainkkal visszaélve akár komoly anyagi és erkölcsi veszteségeket is elszenvedhetünk. Hívjuk fel a gyermekek figyelmét, hogy mindenképpen szóljanak a szülőiknek, ha egy weboldal vagy bárki a neten személyes információkat kér tőlük.
 
A másik fő veszélyt a zsarolóvírusok jelentik, amelyek zárolják az eszközöket, és titkosítják a rajtuk lévő fájlokat. Így elveszthetjük a családi nyaralások fotóit, a digitális oktatás során lementett anyagokat és egyéb számunkra, illetve a gyerekek számára fontos dokumentumokat. A biztonság érdekében használjunk korszerű internetbiztonsági programot a számítógépeken és a mobil eszközökön. Emellett érdemes a legfontosabb fájlokról rendszeresen mentést készíteni.
 
Kíváncsi támadók
 
A webkamerák megfelelő védelme kiemelten fontos, hiszen ezek is lehetőséget adhatnak visszaélésekre. "Pár hónapja volt egy olyan e-mailes támadási hullám, amelynek során a támadók azt állították, hogy meglestek minket a webkameránkon keresztül" - mondta Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértője. Majd hozzátette, hogy „a levél szerint megszerezték a jelszavunkat, és intim helyzetben videót készítettek rólunk, ráadásul a címjegyzékünket is ellopták. A fenyegetés lényege az volt, hogy ha nem fizetünk nekik, akkor elküldik a videót egy címlistára. Az ilyen e-mailekre jellemző, hogy egy korábban - akár évekkel ezelőtt - valahonnan kiszivárgott jelszóval próbálnak ráijeszteni az áldozatra. Azonban nincs bizonyíték a videófelvételre, illetve, ha rendszeresen cseréljük a jelszavainkat, akkor a levélben szereplő jelszó is elavult már.”
 
A szakember szerint érdemes letakarni a webkamerát, amikor nem használjuk, és olyan biztonsági programot választani, amely webkamera védelemmel is rendelkezik, és jelzi, ha illetéktelenek próbálnak meg csatlakozni ahhoz.
 
A digitális vagy a hibrid (online-offline) oktatás esetén a jövőben is előfordulhat, hogy ismeretlen helyeken kell majd regisztrálni, alkalmazásokat kiválasztani és megtanulni - ezek a feladatok mind a tanulók, mind a pedagógusok oldalán jelentkezhetnek. Továbbra is ellenőrizzük a letöltött programokat, appokat és azok megbízhatóságát. Az appok tartalma szülői visszajelzések alapján jól ellenőrizhető a Commonsensemedia oldalán.
 
Segítségünkre lehetnek a szülői felügyeletet támogató alkalmazások is, amelyekkel kiszűrhetjük a gyermekek számára káros weboldalakat, és korlátozhatjuk az online, illetve játékkal töltött időt.
 
A gyerekek számára a kibertér már régóta nem csupán eszköz, hanem élettér, ahol a karantént megelőző időszakban is akár napi 6-8 órában jelen voltak. Rendkívül lényeges, hogy megértsék, és megtanulják a modern kor lehetőségeit, kihívásait, de emellett az internetes biztonság szempontjából is meg kell ismerniük, hogy milyen kockázatok léteznek, és hogyan lehet ezeket kezelni, illetve kihez fordulhatnak segítségért. Persze a biztonságtudatosság minden korosztály számára nélkülözhetetlen, és folyamatos tanulást, figyelmet igényel, hogy az átverésektől, hamis hírektől, közösségi oldalakon terjedő csalásoktól megóvhassuk magunkat.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség