Biztonsági kihívások övezik a konténereket

​A konténerek hatékonyabbá teszik a vállalatok szoftverfejlesztési és működési folyamatait, ezért egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Biztonság szempontjából ugyanakkor kihívást jelentenek.
 

Az új IT-technológiák jó esetben a felhasználók, a fejlesztők, üzemeltetők munkáját hatékonyabbá és egyszerűbbé teszik, viszont az informatikai környezetekben plusz feladványok lesznek azok szemében, akiknek meg kell védeniük a teljes vállalati infrastruktúrát a külső és belső támadásoktól. Hasonló kihívásokat jelentenek a konténerek is, amelyek számos feladatot megkönnyítenek, a biztonság terén azonban kérdéseket vetnek fel.
 
A konténerekbe csomagolt szoftverek minden környezetben azonos módon használhatók, ami a fejlesztői és üzemeltetői csapatok együttműködését is megkönnyíti. A konténerizált alkalmazások karbantartása megfelelő eszközökkel támogatható, és az esetek többségében egyszerűen lehet telepíteni őket a helyi szervereken, a virtuális gépeken, valamint a privát- és nyilvános felhő infrastruktúrákban egyaránt.
 
Az előnyök miatt manapság a vállalatok egy jelentős része használ konténertechnológiákat. Egy friss, a Micro Focus támogatásával készült kutatás ugyanakkor arra mutatott rá, hogy ez védelmi problémákat is felvet: az IT-szakemberek idén és tavaly is a konténereket ítélték a leggyengébb láncszemnek biztonsági szempontból. Mivel a technológia friss, a kapcsolódó fenyegetések is kialakulóban vannak, ezért még nem létezik igazán kiforrott védekezési stratégia.
 
A SUSE fejlesztői szerint a problémák egy része orvosolható konténerfelügyeleti megoldások segítségével. Ezek célja, hogy megkönnyítsék a szakemberek számára a konténeralapú alkalmazások és szolgáltatások kiosztását, felügyeletét, illetve skálázását. Ezenfelül a biztonság erősítéséhez is hozzájárulnak azzal, hogy csak előzetesen ellenőrzött tartalmak letöltését teszik lehetővé.
Vélemények
 
  1. 3

    A Vivotek firmware frissítést adott ki egyes IP-kameráihoz.

  2. 3

    A Dell EMC RSA Archer két sérülékenységtől vált meg a legújabb frissítéseinek köszönhetően.

  3. 1

    A Priwidd trójai egy hátsó kaput létesít a fertőzött számítógépeken, és egy webszerverről fogadja a támadók utasításait.

 
Partnerhírek
Hamis szerelem a Facebookon

Tragédiába torkollott egy facebookos kamuprofil körüli eset, a féltékeny férj lelőtte az online csalók áldozatául esett feleségét.

A mobilbiztonság helyzete 2019 első félévében

Az ESET átfogó áttekintést készített arról, hogyan alakult a mobilbiztonsági helyzete a 2019-es esztendő első félévében.

hirdetés
Közösség
1