Biztonsági kihívások övezik a konténereket

​A konténerek hatékonyabbá teszik a vállalatok szoftverfejlesztési és működési folyamatait, ezért egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Biztonság szempontjából ugyanakkor kihívást jelentenek.
 

Az új IT-technológiák jó esetben a felhasználók, a fejlesztők, üzemeltetők munkáját hatékonyabbá és egyszerűbbé teszik, viszont az informatikai környezetekben plusz feladványok lesznek azok szemében, akiknek meg kell védeniük a teljes vállalati infrastruktúrát a külső és belső támadásoktól. Hasonló kihívásokat jelentenek a konténerek is, amelyek számos feladatot megkönnyítenek, a biztonság terén azonban kérdéseket vetnek fel.
 
A konténerekbe csomagolt szoftverek minden környezetben azonos módon használhatók, ami a fejlesztői és üzemeltetői csapatok együttműködését is megkönnyíti. A konténerizált alkalmazások karbantartása megfelelő eszközökkel támogatható, és az esetek többségében egyszerűen lehet telepíteni őket a helyi szervereken, a virtuális gépeken, valamint a privát- és nyilvános felhő infrastruktúrákban egyaránt.
 
Az előnyök miatt manapság a vállalatok egy jelentős része használ konténertechnológiákat. Egy friss, a Micro Focus támogatásával készült kutatás ugyanakkor arra mutatott rá, hogy ez védelmi problémákat is felvet: az IT-szakemberek idén és tavaly is a konténereket ítélték a leggyengébb láncszemnek biztonsági szempontból. Mivel a technológia friss, a kapcsolódó fenyegetések is kialakulóban vannak, ezért még nem létezik igazán kiforrott védekezési stratégia.
 
A SUSE fejlesztői szerint a problémák egy része orvosolható konténerfelügyeleti megoldások segítségével. Ezek célja, hogy megkönnyítsék a szakemberek számára a konténeralapú alkalmazások és szolgáltatások kiosztását, felügyeletét, illetve skálázását. Ezenfelül a biztonság erősítéséhez is hozzájárulnak azzal, hogy csak előzetesen ellenőrzött tartalmak letöltését teszik lehetővé.
Vélemények
 
  1. 3

    A FortiOS kapcsán egy biztonsági résre derült fény.

  2. 3

    A Drupalhoz tartozó egyik modul egy biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
A fertőzést is visszafordítja

A G DATA vírusirtója mostantól egy saját fejlesztésű gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken, és képes visszafordítani a kártékony változtatásokat.

​A koronavírussal kapcsolatos félelmeket használják számítógépes kártevők terjesztésére

A G DATA arra figyelmeztet, hogy a kiberbűnözők a koronavírus kapcsán kialakult helyzetet kihasználva terjesztenek számítógépes kártevőket.

hirdetés
Közösség
1