Belehúztak a Cuba zsarolóvírus fejlesztői

​A Cuba zsarolóvírust terjesztő banda újabb módszereket és eszközöket vetett be a még nagyobb haszon reményében. Ez pedig védelmi oldalról nézve nagyon rossz hír.
 

A Cuba zsarolóvírus első variánsa 2019-ben jelent meg. A károkozó egyik érdekessége az volt, hogy az évek során ugyan rendszeresen hallatott magáról, de az alapvető összetevői nagyrészt változatlanok maradtak. Vagyis nem volt megfigyelhető mögötte olyan intenzitású fejlesztői tevékenység, mint ami más zsarolóvírusok esetében tapasztalható. Legalábbis egészen mostanáig, mivel a Palo Alto Networks Unit 42 csapata szerint a Cuba kiberbanda az utóbbi hetekben nagy erővel vetette bele magát a vírus megerősítésébe.
 
Az új Cuba elsősorban olyan funkciókkal és képességekkel gyarapodott, amelyek a rendszerek megfertőzésében nyújtanak számára segítséget. Ezek közül a legmarkánsabbak különféle sebezhetőségek kihasználására épülnek, ami egyben azt is jelenti, hogy a Cuba elleni védekezés egyik alapkövének a biztonsági frissítések rendszeres telepítése számít.

 
 
  1. 4

    A Sophos Firewall egy súlyos sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 4

    A Nessus Network Monitor számos biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A kiberbűnözők kedvelt célpontjai a böngészőkben

A webböngészők a digitális világ kapui. Olyan eszközök, melyekkel naponta órákat töltünk, és egyúttal értékes célpontot jelentenek a támadók számára is.

​Egyre több átverés jelenik meg az online piactereken

Egy közelmúltban készült felmérés résztvevőinek hatoda volt már csalás áldozata az Facebook Marketplace-en, a Facebook pedig nehezen tudja kiszűrni a csalókat.

hirdetés
Közösség