Belehúztak a Cuba zsarolóvírus fejlesztői

​A Cuba zsarolóvírust terjesztő banda újabb módszereket és eszközöket vetett be a még nagyobb haszon reményében. Ez pedig védelmi oldalról nézve nagyon rossz hír.
 

A Cuba zsarolóvírus első variánsa 2019-ben jelent meg. A károkozó egyik érdekessége az volt, hogy az évek során ugyan rendszeresen hallatott magáról, de az alapvető összetevői nagyrészt változatlanok maradtak. Vagyis nem volt megfigyelhető mögötte olyan intenzitású fejlesztői tevékenység, mint ami más zsarolóvírusok esetében tapasztalható. Legalábbis egészen mostanáig, mivel a Palo Alto Networks Unit 42 csapata szerint a Cuba kiberbanda az utóbbi hetekben nagy erővel vetette bele magát a vírus megerősítésébe.
 
Az új Cuba elsősorban olyan funkciókkal és képességekkel gyarapodott, amelyek a rendszerek megfertőzésében nyújtanak számára segítséget. Ezek közül a legmarkánsabbak különféle sebezhetőségek kihasználására épülnek, ami egyben azt is jelenti, hogy a Cuba elleni védekezés egyik alapkövének a biztonsági frissítések rendszeres telepítése számít.

 
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség