Befellegzett az alvilági piactérnek

​A német rendőrség legutóbbi akciójának köszönhetően egy alvilági körökben igencsak jelentős piactér bénult meg.
 

A német hatóságok 2022 októberében kezdték a nyomozást a Nemesis Market nevű online piactérrel összefüggésben annak érdekében, hogy az üzemeltetőket sikerüljön kézre keríteni, és az internetes felületet elérhetetlenné lehessen tenni. A vizsgálatokba később egyebek mellett az FBI és a litván rendőrség is bekapcsolódott. Az összehangolt hatósági munkára nagy szükség volt, hiszen egy nemzetközi szintű alvilági szerveződés húzódott meg a piactér mögött.
 
A múlt hétre aztán minden adott volt ahhoz, hogy a Nemesis Market felszámolása kezdetét vehesse. Ennek során a német és a litván hatóságok összehangolt akció keretében megbénították a piactér működését, így az elérhetetlenné vált. Az eljárás során a rendőrségek kezére került adatbázisok elemzése jelenleg is folyamatban van annak érdekében, hogy a netes alvilág szereplőit sikerüljön azonosítani. Annyi azonban már kiderült, hogy a Nemesis Marketen több mint 1100 "kereskedő" árulta a portékáját, és több min 150 ezer felhasználói (vásárlói) fiók volt kimutatható a lefülelt rendszerben.
 
A Nemesis Market azért is örvendett olyan jelentős népszerűségnek az internet sötét oldalán, mivel nagyon sokféle illegális termék, illetve szolgáltatás volt azon keresztül beszerezhető. Így például lehetett vásárolni rajta kábítószert, narkotikumokat, lopott személyes és pénzügyi adatokat, lopott bank- és hitelkártya adatokat. Ezek mellett olyan szolgáltatások igénybevételére is megvolt a lehetőség, amelyek révén zsarolóvírusos, adathalász és elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadások voltak indíthatók.
 
A Nemesis Market szabályzata egyedül a kiskorúakkal kapcsolatos tartalmak, a bérgyilkosságokkal összefüggő szolgáltatások, a fegyverek és a fentanil alapú szerek árusítását tiltotta a kereskedőknek.
 
A német hatóságok egyelőre azt nem árulták el, hogy a piactér mögött meghúzódó bandát is sikerült-e lefülelni, azaz foganatosított-e letartóztatásokat az ügy kapcsán. Egyelőre annyit árult el, hogy az akció során 100 ezer dollárnyi készpénzt foglalt le.
 
Németországban nem ez volt az első olyan hatósági fellépés, amely alvilági piactér ellen irányult. Korábban már sikerült megbénítani többek között a Crimemarket, a Kingdom Market és a Hydra elnevezésű piacterek működését is. Ez utóbbi volt a legnagyobb jelentőségű, mivel azon keresztül több mint 19 ezer kereskedő árulta az illegális termékeket több millió vásárló számára.
 
 1. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 2. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 3. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 4. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 5. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 6. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 7. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 8. 4

  A PuTTY-hoz egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 9. 4

  A XenServer és a Citrix Hypervisor is biztonsági frissítéseket kapott.

 10. 3

  A GitLab újabb biztonsági javításokat adott ki.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség