Az Apple iOS 14 biztonsági újdonságai

Az Apple az iOS 14 operációs rendszerének bemutatása során néhány biztonsági újdonságról is beszámolt. Lássuk a legérdekesebbeket!
 

A mobil operációs rendszerek esetében továbbra is kulcsfontosságúak azok a fejlesztések, amelyek a felhasználók adatainak védelmét hivatottak növelni. Ezért legyen szó új Android vagy új iOS verzióról, a biztonsági újdonságok nem maradhatnak el, hiszen mind a kiberbűnözés folyamatosan megújuló eszköztárával, mind a jogszabályi előírásokkal lépést kell tartani. Ebből a szempontból az iOS következő, 14-es verziója sem jelent kivételt, hiszen az Apple a 2020-as WWDC konferencián is beszámolt néhány új adatvédelmi funkcióról.
 
Az iOS eddigi biztonsági megoldásait az Apple első körben azzal egészítette ki, hogy a hely (GPS) adatokat az arra éhes alkalmazásokkal nem kell teljes pontossággal megosztani, azaz van lehetőség arra, hogy a felhasználó csak hozzávetőleges pozíció lekérdezését engedélyezze egy-egy app számára. E funkció (korlátozás) hasznos lehet egyebek mellett az időjárás előrejelző alkalmazások esetében, amelyek számára elég csak egy bizonyos területet behatárolni, és nincs szükség méterre pontos koordinátákra egy-egy előrejelzés megjelenítéséhez.
 
Az új iOS a mikrofonnal és a kamerákkal történő visszaéléseket is igyekszik visszaszorítani. Ennek megfelelően a kijelző felső sávjában egy sárga pöttyel jelzi azt, ha a mikrofont vagy a kamerát valamely app éppen felvétel céljából használja. Emellett a Vezérlőközpontban (Control Center) megjeleníthetővé válik azon legutóbb használt appok listája, amelyek éltek a hang- és képfelvétel lehetőségével.


Forrás: Apple
 
Nyomok nélkül
 
Az Apple a nyomkövetés szabályázására különös hangsúlyt fektetett. Az új operációs rendszer és az App Store révén a jövőben pontosabban és átláthatóbban lehet majd szabályozni a nyomkövető alkalmazások, webes tartalmak használatát. Az App Store-ban a fejlesztők számára kötelezővé válik egy adatvédelmi összefoglaló közzététele, amit a felhasználó még azelőtt elolvashat, mielőtt telepítené a kiválasztott alkalmazást. Ebben (és az alkalmazás által megjelenített) ismertetőben közölni kell a felhasználóval, hogy milyen adatait gyűjtik nyomkövetési céllal, és azokat esetlegesen mely harmadik féllel osztják meg.
 
A nyomkövetések átláthatóbbá tételéhez az új Safari is igyekszik hozzájárulni. A webböngészőben lekérdezhetők lesznek adatvédelmi kimutatások az éppen aktuális időszakban meglátogatott weboldalak kapcsán. Mindezek mellett a Safari is megkapja azt az összetevőt, amelynek segítségével a korábban nyilvánosságra került adatvédelmi incidensek során kiszivárgott hitelesítő adatokra lehet figyelmeztetni a felhasználót. Ilyen funkcióval jelenleg már az Edge, a Chrome és a Firefox is rendelkezik, így az Apple most hozza be ezt a „lemaradást”.
 
Az iOS 14 jelenleg fejlesztői verzióban érhető el, de heteken belül letölthetővé válhat a béta verzió. A végleges kiadás valószínűleg - a hagyományoknak megfelelően - szeptember környékén érkezhet meg.
Vélemények
 
  1. 4

    A Drupal esetében egy kritikus veszélyességű sebezhetőség megszüntetésére van szükség.

  2. 4

    A Google Chrome több mint két tucat sebezhetőségtől vált meg.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség