Az Apple iOS 14 biztonsági újdonságai

Az Apple az iOS 14 operációs rendszerének bemutatása során néhány biztonsági újdonságról is beszámolt. Lássuk a legérdekesebbeket!
 

A mobil operációs rendszerek esetében továbbra is kulcsfontosságúak azok a fejlesztések, amelyek a felhasználók adatainak védelmét hivatottak növelni. Ezért legyen szó új Android vagy új iOS verzióról, a biztonsági újdonságok nem maradhatnak el, hiszen mind a kiberbűnözés folyamatosan megújuló eszköztárával, mind a jogszabályi előírásokkal lépést kell tartani. Ebből a szempontból az iOS következő, 14-es verziója sem jelent kivételt, hiszen az Apple a 2020-as WWDC konferencián is beszámolt néhány új adatvédelmi funkcióról.
 
Az iOS eddigi biztonsági megoldásait az Apple első körben azzal egészítette ki, hogy a hely (GPS) adatokat az arra éhes alkalmazásokkal nem kell teljes pontossággal megosztani, azaz van lehetőség arra, hogy a felhasználó csak hozzávetőleges pozíció lekérdezését engedélyezze egy-egy app számára. E funkció (korlátozás) hasznos lehet egyebek mellett az időjárás előrejelző alkalmazások esetében, amelyek számára elég csak egy bizonyos területet behatárolni, és nincs szükség méterre pontos koordinátákra egy-egy előrejelzés megjelenítéséhez.
 
Az új iOS a mikrofonnal és a kamerákkal történő visszaéléseket is igyekszik visszaszorítani. Ennek megfelelően a kijelző felső sávjában egy sárga pöttyel jelzi azt, ha a mikrofont vagy a kamerát valamely app éppen felvétel céljából használja. Emellett a Vezérlőközpontban (Control Center) megjeleníthetővé válik azon legutóbb használt appok listája, amelyek éltek a hang- és képfelvétel lehetőségével.


Forrás: Apple
 
Nyomok nélkül
 
Az Apple a nyomkövetés szabályázására különös hangsúlyt fektetett. Az új operációs rendszer és az App Store révén a jövőben pontosabban és átláthatóbban lehet majd szabályozni a nyomkövető alkalmazások, webes tartalmak használatát. Az App Store-ban a fejlesztők számára kötelezővé válik egy adatvédelmi összefoglaló közzététele, amit a felhasználó még azelőtt elolvashat, mielőtt telepítené a kiválasztott alkalmazást. Ebben (és az alkalmazás által megjelenített) ismertetőben közölni kell a felhasználóval, hogy milyen adatait gyűjtik nyomkövetési céllal, és azokat esetlegesen mely harmadik féllel osztják meg.
 
A nyomkövetések átláthatóbbá tételéhez az új Safari is igyekszik hozzájárulni. A webböngészőben lekérdezhetők lesznek adatvédelmi kimutatások az éppen aktuális időszakban meglátogatott weboldalak kapcsán. Mindezek mellett a Safari is megkapja azt az összetevőt, amelynek segítségével a korábban nyilvánosságra került adatvédelmi incidensek során kiszivárgott hitelesítő adatokra lehet figyelmeztetni a felhasználót. Ilyen funkcióval jelenleg már az Edge, a Chrome és a Firefox is rendelkezik, így az Apple most hozza be ezt a „lemaradást”.
 
Az iOS 14 jelenleg fejlesztői verzióban érhető el, de heteken belül letölthetővé válhat a béta verzió. A végleges kiadás valószínűleg - a hagyományoknak megfelelően - szeptember környékén érkezhet meg.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség