Androidos mobilokon kémkedik a RatMilad vírus

​A RatMilad nevű kártékony program az androidos készülékek kémlelésére termett.
 

Az Android esetében sajnos nem számítanak ritka jelenségnek azok a kártékony alkalmazások, amelyek adatlopásra és egyéb jogosulatlan műveletek végrehajtására alkalmasak. Ezen szerzemények esetében is jól megfigyelhető, hogy a vírusírók töretlenül fejlesztenek, és egyre alattomosabb appokkal rukkolnak elő. Elmondható mindez a RatMilad mobilvírus készítőiről is, akik sajnos alaposan kitettek magukért.
 
A RatMilad egy igen hatékonyan rejtőzködő trójai program, amelynek elsődleges célja, hogy értékes adatokat lopjon a fertőzött mobil készülékekről. A károkozó jelenleg egy virtuális telefonszámok generálására alkalmas alkalmazás révén terjed egyebek mellett Telegramon keresztül. Emellett a készítői egy külön weboldalt is létrehoztak hozzá, amelyen NumRent néven terjesztik a nemkívánatos appjukat. Nyilván a károkozó kódja a jövőben egyéb szoftverekben is feltűnhet, ezért nem kizárólag a NumRent nevű programmal kell óvatosan bánni. Az viszont jó hír, hogy egyelőre semmiféle jel nem utal arra, hogy a RatMilad a hivatalos Google Play áruházba is bekerült volna.
 
Amikor a RatMilad feljut egy mobilra, akkor azon különféle engedélyeket kér a felhasználótól. Ezt követően a háttérbe vonul, és onnan végzi a tevékenységét. A káros app egyebek mellett az alábbi adatok összegyűjtésére alkalmas:
 • MAC-cím
 • SMS üzenetek
 • telefonkönyvi bejegyzések
 • híváslista
 • vágólap tartalma
 • felhasználói fiókok
 • telepített alkalmazások listája
 • SIM-kártyához tartozó adatok
 • fájllista
 
A kártékony program az adatlopás mellett képes fájlműveletek végrehajtására (például fájltörlésre), fájlok feltöltésére, valamint a fertőzött készülék mikrofonjával való hallgatózásra.
 
A Zimperium biztonsági cég kutatói szerint a RatMilad jelenleg elsősorban a Közel-Keleten hódít, de mindez nem jelenti azt, hogy máshol nem ütheti fel a fejét.
Vélemények
 
 1. 4

  A cURL több biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 2. 3

  Az OpenSSH fejlesztői két biztonsági rendellenességről számoltak be.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ChatGPT mint fegyver?

Az ESET szerint elhárulnak a nyelvi akadályok a csalók elől, de azért marad 10 árulkodó jel.

Folytatják kibertámadásaikat az orosz hackercsoportok

Az Oroszországhoz köthető APT-csoportok folyamatosan indítják kibertámadásaikat Ukrajna ellen törlőprogramok és zsarolóvírusok felhasználásával.

hirdetés
Közösség