Alvó mobilokkal kerestek pénzt a netes csalók

Több mint 2,5 millió letöltést számláltak azok a kártékony androidos appok, amik akkor aktiválódtak, amikor a mobilok kijelzője kikapcsolt.
 

A McAfee biztonsági kutatói újabb érdekes felfedezést tettek egyes androidos alkalmazások vizsgálata során. Kiderült ugyanis, hogy a hivatalos Google Play áruházba legalább 43 olyan alkalmazás férkőzött be, amelyeket végül adware programnak kellett minősíteni. Az igazán aggasztó, hogy mire fény derült arra, hogy a szóban forgó appok valójában reklámprogramok, addigra azokat összességében már több mint 2,5 millió alkalommal töltötték le a felhasználók.
 
A felfedezett, kártékony appok többféle módon próbálták rávenni az áldozataikat a telepítésre. Egyebek mellett mondvacsinált streaming, hírgyűjtő, médialejátszó, zeneletöltő és naptár alkalmazások képében bukkantak fel. A készítőik gondoskodtak arról, hogy a szoftvereik a minél szélesebb körű elterjedésük előtt ne keltsenek feltűnést és gyanút, ezért az appokba rejtett, nemkívánatos funkciókat csak hetekkel a szoftverek telepítését követően aktiválták, és akkor is meglehetősen alattomos módon.
 
A távolról is vezérelhető, illetve konfigurálható reklámprogramok akkor aktiválódtak, vagyis csak akkor kezdték megjeleníteni a nemkívánatos hirdetéseket, amikor az érintett okostelefonok, táblagépek kijelzője kikapcsolt. Ilyenkor észrevétlenül jelentek meg a reklámok, és termelték a hirdetési bevételt a csalók számára.
 
Mivel az android újabb kiadásai a háttérben futó alkalmazásokat - elsősorban az akkumulátor kímélése miatt - leállítják, ezért a problémás appok a telepítésük után arra kérték a felhasználókat, hogy e funkció esetében tegyék kivétellistára a szoftvereket. Ha ezt megtették, akkor onnantól kezdve nem volt akadálya a rejtett reklámozásnak.
 
A McAfee szerint a fertőzésekről leginkább az árulkodhatott, hogy az érintett készülékek akkumulátora a szokásosnál gyorsabban merült. Emellett, amikor a kijelző ismét bekapcsolt, akkor egy-egy pillanat erejéig még láthatóak voltak a reklámok, mielőtt azok automatikusan eltűntek volna.
 
Noha a mostani alvilági akció elsősorban koreai felhasználók készülékeit állította célkeresztbe, a valóságban semmi akadálya nem volt annak, hogy más régiókba is eljussanak az ártalmas appok.
 
A biztonsági cég már értesítette a Google-t a felfedezéséről, amely a problémásnak bizonyult alkalmazásokat törölte a Play áruházból.
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség