Alvó mobilokkal kerestek pénzt a netes csalók

Több mint 2,5 millió letöltést számláltak azok a kártékony androidos appok, amik akkor aktiválódtak, amikor a mobilok kijelzője kikapcsolt.
 

A McAfee biztonsági kutatói újabb érdekes felfedezést tettek egyes androidos alkalmazások vizsgálata során. Kiderült ugyanis, hogy a hivatalos Google Play áruházba legalább 43 olyan alkalmazás férkőzött be, amelyeket végül adware programnak kellett minősíteni. Az igazán aggasztó, hogy mire fény derült arra, hogy a szóban forgó appok valójában reklámprogramok, addigra azokat összességében már több mint 2,5 millió alkalommal töltötték le a felhasználók.
 
A felfedezett, kártékony appok többféle módon próbálták rávenni az áldozataikat a telepítésre. Egyebek mellett mondvacsinált streaming, hírgyűjtő, médialejátszó, zeneletöltő és naptár alkalmazások képében bukkantak fel. A készítőik gondoskodtak arról, hogy a szoftvereik a minél szélesebb körű elterjedésük előtt ne keltsenek feltűnést és gyanút, ezért az appokba rejtett, nemkívánatos funkciókat csak hetekkel a szoftverek telepítését követően aktiválták, és akkor is meglehetősen alattomos módon.
 
A távolról is vezérelhető, illetve konfigurálható reklámprogramok akkor aktiválódtak, vagyis csak akkor kezdték megjeleníteni a nemkívánatos hirdetéseket, amikor az érintett okostelefonok, táblagépek kijelzője kikapcsolt. Ilyenkor észrevétlenül jelentek meg a reklámok, és termelték a hirdetési bevételt a csalók számára.
 
Mivel az android újabb kiadásai a háttérben futó alkalmazásokat - elsősorban az akkumulátor kímélése miatt - leállítják, ezért a problémás appok a telepítésük után arra kérték a felhasználókat, hogy e funkció esetében tegyék kivétellistára a szoftvereket. Ha ezt megtették, akkor onnantól kezdve nem volt akadálya a rejtett reklámozásnak.
 
A McAfee szerint a fertőzésekről leginkább az árulkodhatott, hogy az érintett készülékek akkumulátora a szokásosnál gyorsabban merült. Emellett, amikor a kijelző ismét bekapcsolt, akkor egy-egy pillanat erejéig még láthatóak voltak a reklámok, mielőtt azok automatikusan eltűntek volna.
 
Noha a mostani alvilági akció elsősorban koreai felhasználók készülékeit állította célkeresztbe, a valóságban semmi akadálya nem volt annak, hogy más régiókba is eljussanak az ártalmas appok.
 
A biztonsági cég már értesítette a Google-t a felfedezéséről, amely a problémásnak bizonyult alkalmazásokat törölte a Play áruházból.
 
 1. 3

  Az OpenSSL kapcsán egy biztonsági hibára figyelmeztetnek a fejlesztők.

 2. 4

  Kritikus biztonsági hibára derült fény a TP-Link Archer C5400X routerben.

 3. 3

  A TP-Link Omada ER605 hálózati eszközéhez biztonsági frissítéseket adott ki.

 4. 4

  A WordPress-hez készült Slider Revolution bővítmény két biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 5. 4

  A Microsoft öt biztonsági rést szüntetett meg az Edge webböngészőben.

 6. 4

  A GNU Glibc kapcsán sebezhetőségekre derült fény.

 7. 4

  A GitLab újabb biztonsági frissítésekkel rukkolt elő.

 8. 3

  A TP-Link a Tapo és a Tether megoldásai kapcsán egy biztonsági hibáról számolt be.

 9. 3

  A QNAP a QTS kapcsán öt sérülékenységről adott tájékoztatást.

 10. 4

  A Google ismét biztonsági réseket foltozott be a Chrome webböngészőn.

Partnerhírek
Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

hirdetés
Közösség