Alapjaiban újult meg a Google reCAPTCHA

A Google bejelentette, hogy széles körben elérhetővé tette a reCAPTCHA technológiájának v3-as verzióját.
 

A Google már évek óta fejleszti a reCAPTCHA-t, amelynek legfontosabb célja, hogy segítsen megkülönböztetni a humán és a bot tevékenységeket egymástól. A megoldás viszonylag hamar széles körben elterjedt, és egyben folyamatosan fejlődött. Az első verziója még összezagyvált karaktersorozatok felismerését és beírását tette szükségessé, ami a felhasználói élményre nézve nem volt éppen pozitív hatással. Aztán a második kiadás már intelligensebbre sikerült, és kevesebbszer akasztja meg különféle feladatokkal a felhasználókat. A v2 esetében legtöbbször elég csak egy jelölőnégyzetet bepipálni, és minden mehet a maga útján. Sőt a v2-nek létezik egy láthatatlan változata is, ami még ennyire sem zavarja meg a felhasználókat, legalábbis, ha nem feltétlenül szükséges.
 
Kevesebb kötözködés
 
Az új reCAPTCHA v3 alapesetben tulajdonképpen minden felhasználó által teljesítendő feladatot, "kihívást" mellőz. A háttérben különféle mintázatok elemzésével, gépi tanulásra alapuló megoldásokkal igyekszik kiszűrni a botok általi tevékenységeket, és zökkenőmentessé tenni a humán tranzakciókat, eseményeket.
 
A v3-as verzió a működési mechanizmusát tekintve eltér a korábbi változataitól. Ez ugyanis nem avatkozik közbe, ha valami rendellenességet tár fel, hanem ehelyett egy pontszámot generál, és ad vissza a védett weboldal számára. Ez a pontszám 0 és 1 közötti tartományban vehet fel értéket. A 0 azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel egy robot próbál műveletet végrehajtani, míg 1-es érték esetén nagy valószínűséggel emberi tevekénységről van szó. A webfejlesztő pedig eldöntheti, hogy a pontok alapján milyen tevékenységeket végez. Így például magas pontszám esetén engedélyezheti a művelet végrehajtását. Alacsony érték esetén pedig megkövetelhet például kétfaktoros hitelesítést, vagy egy bejegyzés létrehozásakor dönthet úgy, hogy moderálásra küldi a tartalmat.
 
A reCAPTCHA tehát a korábbiaknál jóval testre szabhatóbb. Nem utolsó sorban pedig a gépi tanulásnak köszönhetően egyre pontosabbá válik. Ennek kapcsán a Google jelezte, hogy némi időre azért szükség van, amire egy-egy oldalon a reCAPTCHA v3 igazán pontos lesz, hiszen egy tanulási folyamatnak le kell futnia.
Vélemények
 
  1. 4

    A Drupal fejlesztői két veszélyes biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    A WinSCP-hez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
Office 365 pár száz forintért?

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

hirdetés
Közösség
1