Alapjaiban újult meg a Google reCAPTCHA

A Google bejelentette, hogy széles körben elérhetővé tette a reCAPTCHA technológiájának v3-as verzióját.
 

A Google már évek óta fejleszti a reCAPTCHA-t, amelynek legfontosabb célja, hogy segítsen megkülönböztetni a humán és a bot tevékenységeket egymástól. A megoldás viszonylag hamar széles körben elterjedt, és egyben folyamatosan fejlődött. Az első verziója még összezagyvált karaktersorozatok felismerését és beírását tette szükségessé, ami a felhasználói élményre nézve nem volt éppen pozitív hatással. Aztán a második kiadás már intelligensebbre sikerült, és kevesebbszer akasztja meg különféle feladatokkal a felhasználókat. A v2 esetében legtöbbször elég csak egy jelölőnégyzetet bepipálni, és minden mehet a maga útján. Sőt a v2-nek létezik egy láthatatlan változata is, ami még ennyire sem zavarja meg a felhasználókat, legalábbis, ha nem feltétlenül szükséges.
 
Kevesebb kötözködés
 
Az új reCAPTCHA v3 alapesetben tulajdonképpen minden felhasználó által teljesítendő feladatot, "kihívást" mellőz. A háttérben különféle mintázatok elemzésével, gépi tanulásra alapuló megoldásokkal igyekszik kiszűrni a botok általi tevékenységeket, és zökkenőmentessé tenni a humán tranzakciókat, eseményeket.
 
A v3-as verzió a működési mechanizmusát tekintve eltér a korábbi változataitól. Ez ugyanis nem avatkozik közbe, ha valami rendellenességet tár fel, hanem ehelyett egy pontszámot generál, és ad vissza a védett weboldal számára. Ez a pontszám 0 és 1 közötti tartományban vehet fel értéket. A 0 azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel egy robot próbál műveletet végrehajtani, míg 1-es érték esetén nagy valószínűséggel emberi tevekénységről van szó. A webfejlesztő pedig eldöntheti, hogy a pontok alapján milyen tevékenységeket végez. Így például magas pontszám esetén engedélyezheti a művelet végrehajtását. Alacsony érték esetén pedig megkövetelhet például kétfaktoros hitelesítést, vagy egy bejegyzés létrehozásakor dönthet úgy, hogy moderálásra küldi a tartalmat.
 
A reCAPTCHA tehát a korábbiaknál jóval testre szabhatóbb. Nem utolsó sorban pedig a gépi tanulásnak köszönhetően egyre pontosabbá válik. Ennek kapcsán a Google jelezte, hogy némi időre azért szükség van, amire egy-egy oldalon a reCAPTCHA v3 igazán pontos lesz, hiszen egy tanulási folyamatnak le kell futnia.
Vélemények
 
  1. 4

    A Moodle kapcsán egy veszélyes biztonsági résről jelentek meg információk.

  2. 4

    Az XnView több sebezhetőséget is tartalmaz.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1