Adatlopó trójaira figyelmeztet a Microsoft

​A Microsoft biztonsági figyelmeztetést adott ki egy mind gyorsabban terjedő, adatlopásra alkalmas trójai program miatt.
 

Manapság a számítógépes vírusok kapcsán a legtöbb szó továbbra is a zsarolóvírusokról esik, ami abból a szempontból érthető, hogy ezek igen komoly károkat képesek előidézni. Csakhogy közben nem célszerű megfeledkezni azon károkozókról sem, amelyek nem rombolási céllal terjednek, hanem kifejezetten adatlopásra termettek. Ezek közé tartozik az a trójai program is, amelyre a Microsoft hívta fel a figyelmet.

A vállalat kutatói szerint az Anubis nevű trójainak semmi köze nincs az Android operációs rendszerre épülő készülékeket fertőző, hasonló nevű kártevőhöz. Legalábbis az alapvető célokat leszámítva, hiszen mindkét károkozó adatlopást tesz lehetővé. 

A Windows-os Anubis jelenlegi variánsa elsősorban az alábbi információk iránt mutat túlzott kíváncsiságot:
 • bank és hitelkártya adatok
 • felhasználónevek és jelszavak
 • kripto pénztárcák
 • rendszerinformációk.

A Microsoft elemzése azt mutatja, hogy az Anubis először júniusban kezdett magának ismertséget szerezni az internetes feketepiacon, ahol a készítői kezdték árulni. Az elmúlt hetekben azonban már szélesebb körben bukkant fel a károkozó. 

Az Anubis elleni védekezés során fontos a naprakészen tartott, korszerű vírusvédelem használata, valamint a biztonságtudatos netezés. A károkozó ugyanis többnyire kártékony weblapokra mutató linkekre való kattintással kerülhet fel a számítógépekre.
Vélemények
 
 1. 4

  Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

 2. 4

  Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

 3. 2

  ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség