Adatlopó trójaira figyelmeztet a Microsoft

​A Microsoft biztonsági figyelmeztetést adott ki egy mind gyorsabban terjedő, adatlopásra alkalmas trójai program miatt.
 

Manapság a számítógépes vírusok kapcsán a legtöbb szó továbbra is a zsarolóvírusokról esik, ami abból a szempontból érthető, hogy ezek igen komoly károkat képesek előidézni. Csakhogy közben nem célszerű megfeledkezni azon károkozókról sem, amelyek nem rombolási céllal terjednek, hanem kifejezetten adatlopásra termettek. Ezek közé tartozik az a trójai program is, amelyre a Microsoft hívta fel a figyelmet.

A vállalat kutatói szerint az Anubis nevű trójainak semmi köze nincs az Android operációs rendszerre épülő készülékeket fertőző, hasonló nevű kártevőhöz. Legalábbis az alapvető célokat leszámítva, hiszen mindkét károkozó adatlopást tesz lehetővé. 

A Windows-os Anubis jelenlegi variánsa elsősorban az alábbi információk iránt mutat túlzott kíváncsiságot:
 • bank és hitelkártya adatok
 • felhasználónevek és jelszavak
 • kripto pénztárcák
 • rendszerinformációk.

A Microsoft elemzése azt mutatja, hogy az Anubis először júniusban kezdett magának ismertséget szerezni az internetes feketepiacon, ahol a készítői kezdték árulni. Az elmúlt hetekben azonban már szélesebb körben bukkant fel a károkozó. 

Az Anubis elleni védekezés során fontos a naprakészen tartott, korszerű vírusvédelem használata, valamint a biztonságtudatos netezés. A károkozó ugyanis többnyire kártékony weblapokra mutató linkekre való kattintással kerülhet fel a számítógépekre.
Vélemények
 
 1. 3

  Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 2. 4

  Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

 3. 1

  A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség