Adathalászat indult a cPanel ellen

​Az utóbbi napokban biztonsági kutatók egy olyan adathalász támadássorozatra lettek figyelmesek, amely a cPanel ismertségével és elterjedtségével él vissza.
 

Az adathalászok minden olyan platformot megpróbálnak célkeresztbe állítani, amelyek érzékeny adatokat tárolnak. Lehet ez banki weboldal, elektronikus kereskedelmi szolgáltatás vagy akár online játék is. A legutóbbi akciójuk során azonban az adathalászok némileg szokatlan vizekre eveztek, ugyanis egy tárhelyszolgáltatók által használt alkalmazást szemeltek ki.

A szóban forgó phishing támadások ezúttal a cPanelt használó üzemeltetőket, illetve felhasználókat vették célba. A módszerük alapvetően korántsem új keletű, hiszen olyan e-maileket küldözgetnek, amelyek egy állítólagos sebezhetőségről, és az elérhetővé váló biztonsági frissítésekről szólnak. A csalók arra próbálják rávenni a potenciális áldozataikat, hogy a leveleikben elhelyezett linkre kattintva frissítsék a cPanelt, mert csak így lehet csökkenteni a mondvacsinált sérülékenység kockázatait. 

Amennyiben valaki rákattint a csalók e-mailjeiben lévő linkre, akkor egy weboldal jelenik meg, amelyen egy cPaneles bejelentkező felület válik láthatóvá. Ha ezen a levél címzettje megadja a felhasználónevét és a jelszavát, akkor azok rögtön az adattolvajokhoz kerülnek. Az adathalászok ezt követően értékesíthetik a megkaparintott adatokat, vagy akár maguk is felhasználhatják azokat, hogy az áldozataik weboldalait, domain beállításait vagy akár levelezését manipulálják. Vagyis közvetve igen komoly károkozásokhoz járulhatnak hozzá ezek az adathalász küldemények.

A biztonsági kutatók szerint a cPaneles adathalászok meglehetősen alaposan átgondolt levelekkel operálnak, amelyeket gondosan állítottak össze, így első ránézésre nem biztos, hogy feltűnik a manipuláció. A leveleikben lévő problémás hivatkozás is egy olyan domainre mutat, amelyben szerepel a cPanel megnevezés. (Persze ez a webcím bármikor megváltozhat a káros küldeményekben.) 

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ha valaki rákattint egy ilyen linkre, és megadja a bejelentkezési adatait, akkor minél hamarabb változtassa meg a jelszavát a valódi weboldalon. Emellett érdemes egy teljes körű ellenőrzést végezni a webes és domain beállításokon, illetve a kiszolgáltatottá vált tárhelyen lévő fájlokon. 
Vélemények
 
  1. 3

    A Juniper fejlesztői öt biztonsági rést foltoztak be a Junos OS-en.

  2. 4

    Az IBM a QRadar SIEM megoldásához két biztonsági frissítést tett letölthetővé.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség