Adathalászat indult a cPanel ellen

​Az utóbbi napokban biztonsági kutatók egy olyan adathalász támadássorozatra lettek figyelmesek, amely a cPanel ismertségével és elterjedtségével él vissza.
 

Az adathalászok minden olyan platformot megpróbálnak célkeresztbe állítani, amelyek érzékeny adatokat tárolnak. Lehet ez banki weboldal, elektronikus kereskedelmi szolgáltatás vagy akár online játék is. A legutóbbi akciójuk során azonban az adathalászok némileg szokatlan vizekre eveztek, ugyanis egy tárhelyszolgáltatók által használt alkalmazást szemeltek ki.

A szóban forgó phishing támadások ezúttal a cPanelt használó üzemeltetőket, illetve felhasználókat vették célba. A módszerük alapvetően korántsem új keletű, hiszen olyan e-maileket küldözgetnek, amelyek egy állítólagos sebezhetőségről, és az elérhetővé váló biztonsági frissítésekről szólnak. A csalók arra próbálják rávenni a potenciális áldozataikat, hogy a leveleikben elhelyezett linkre kattintva frissítsék a cPanelt, mert csak így lehet csökkenteni a mondvacsinált sérülékenység kockázatait. 

Amennyiben valaki rákattint a csalók e-mailjeiben lévő linkre, akkor egy weboldal jelenik meg, amelyen egy cPaneles bejelentkező felület válik láthatóvá. Ha ezen a levél címzettje megadja a felhasználónevét és a jelszavát, akkor azok rögtön az adattolvajokhoz kerülnek. Az adathalászok ezt követően értékesíthetik a megkaparintott adatokat, vagy akár maguk is felhasználhatják azokat, hogy az áldozataik weboldalait, domain beállításait vagy akár levelezését manipulálják. Vagyis közvetve igen komoly károkozásokhoz járulhatnak hozzá ezek az adathalász küldemények.

A biztonsági kutatók szerint a cPaneles adathalászok meglehetősen alaposan átgondolt levelekkel operálnak, amelyeket gondosan állítottak össze, így első ránézésre nem biztos, hogy feltűnik a manipuláció. A leveleikben lévő problémás hivatkozás is egy olyan domainre mutat, amelyben szerepel a cPanel megnevezés. (Persze ez a webcím bármikor megváltozhat a káros küldeményekben.) 

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ha valaki rákattint egy ilyen linkre, és megadja a bejelentkezési adatait, akkor minél hamarabb változtassa meg a jelszavát a valódi weboldalon. Emellett érdemes egy teljes körű ellenőrzést végezni a webes és domain beállításokon, illetve a kiszolgáltatottá vált tárhelyen lévő fájlokon. 
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség