Adatbiztonsági tanácsok nyaralók számára

​A Sophos néhány gyakori kérdésre adott választ azzal kapcsolatban, hogy nyaralás során miként célszerű óvni a digitális értékeinket és adatainkat.
 

Készítsek biztonsági másolatot indulás előtt?
 
Igen. Utazás közben nagyobb valószínűséggel veszhetnek el vagy rongálódhatnak meg az okostelefonok, tabletek és a hordozható adattárolók. Ha viszont otthon vagy a felhőben található megfelelő biztonsági másolat, akkor az adatok szükség esetén bármikor helyreállíthatóvá válhatnak.
 
Titkosítsam a laptopomat és a telefonomat?
 
Igen. A legtöbb korszerű okostelefon már gyári titkosítással rendelkezik, de annak biztonsága függ a megfelelő zárkód meglététől. Ezért ne elégedjen meg egy egyszerű biztonsági kóddal az utazások során, használjon kellően erős feloldókódokat. A notebookok esetében (Windows verziótól függően) rendelkezésre áll teljes lemezes titkosítás, de hardveres módon, biztonsági alkalmazásokkal vagy egyéb titkosító szoftverek révén is meg lehet tenni az adatok biztonságba történő helyezését.
 
Kell aggódnom az országhatárok átlépése miatt?
 
Az aggodalom nem vezet eredményre. Ne aggódjon, készüljön fel! Számos ország fenntartja magának a jogot arra, hogy a belépés feltételeként az elektronikus eszközök zárolásának feloldását kérje betekintés céljából. Bizonyos országokban nemcsak az otthoni címet és telefonszámot kell megadni, hanem az e-mail címet, sőt akár a közösségi média elérhetőségeket is. Ezek megadását a turista ugyan megtagadhatja, de ekkor korántsem biztos, hogy engedélyezik számára a belépést. Ezért távolabbi országok esetén utazás előtt érdemes ellenőrizni a határátlépés feltételeit a számítógépek, a mobil készülékek és az adathordozók tekintetében is.
 
Használhatom a publikus wifit, amikor úton vagyok?
 
A nyilvános WiFi kockázatai sokszor hatékonyan csökkenthetők. Egyrészt azzal, hogy csak megfelelő titkosítással ellátott (HTTPS) alapú weboldalt látogatunk meg, lehetőség szerint kerüljük a bizalmas adatok megadását, vagy VPN-t használunk a netezés során.
 
Ha a nyilvános WiFi használatát el szeretné kerülni (vagy akár a munkahelye nem engedélyezi azt), akkor célszerű mobilnetet használni, amit akár a külföldi országban megvásárolt előfizetéssel (SIM-kártyával) is meg lehet tenni.
 
Használhatok kioszk számítógépeket a repülőtereken és a hotelekben?
 
A Sophos ezt nem javasolja. A kioszk számítógépekkel nemcsak az a baj, hogy meg kell bízni az üzemeltető cégben, hanem mindenki másban is, aki korábban használta ezeket a kioszk PC-ket és módosíthatott valamit rajtuk. Egy meghackelt kioszk nyomon követheti a billentyűleütéseket, képernyőképet készíthet minden felhasználói tevékenységről stb.
Vélemények
 
  1. 4

    A Sophos Firewall egy súlyos sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 4

    A Nessus Network Monitor számos biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A kiberbűnözők kedvelt célpontjai a böngészőkben

A webböngészők a digitális világ kapui. Olyan eszközök, melyekkel naponta órákat töltünk, és egyúttal értékes célpontot jelentenek a támadók számára is.

​Egyre több átverés jelenik meg az online piactereken

Egy közelmúltban készült felmérés résztvevőinek hatoda volt már csalás áldozata az Facebook Marketplace-en, a Facebook pedig nehezen tudja kiszűrni a csalókat.

hirdetés
Közösség