Adatbázisokat is benyel a Bitpaymer zsarolóvírus

A Bitpaymer zsaroló program nem kizárólag fájlok tönkretételére törekszik, hanem komplett adatbázisokat is képes térdre kényszeríteni.
 

A Bitpaymer a funkcionalitását tekintve alapvetően nagyon hasonlít azokra a zsaroló programokra, amelyek fájlokat titkosítanak, majd a helyreállításhoz szükséges információkért cserébe váltságdíjat követelnek. Ez a szerzemény is képes jelentős pusztításra, leginkább csak a Windows rendszerkönyvtárait hagyja érintetlenül annak érdekében, hogy az operációs rendszer minimális szinten működőképes maradhasson, és legyen esélye fizetni a felhasználónak.
 
A kártékony program fontos jellemzője, hogy le tudja állítani az SQL Serverhez tartozó szolgáltatásokat. Ezt követően pedig elkezdi az érintett rendszeren esetlegesen meglévő, SQL Server alapú adatbázisok tönkretételét. Ezzel különösen vállalati környezetben tud komoly fennakadásokat okozni.
 
A Bitpaymer az árnyékmásolatokat is törli, hogy ezzel is megnehezítse a helyreállítást. Majd a zsaroló üzenetében közli, hogy 48 óra áll rendelkezésre a váltságdíj kifizetésére, ezt követően a csalók törlik a dekódoló kulcsokat. Emellett vállalják, hogy két fájlt ingyenesen dekódolnak, hogy megmutassák, valóban képesek a helyreállítást elvégezni. Ennek ellenére a követelések teljesítése ezúttal sem javasolt.
 
Vélemények
 
  1. 3

    A Vivotek firmware frissítést adott ki egyes IP-kameráihoz.

  2. 3

    A Dell EMC RSA Archer két sérülékenységtől vált meg a legújabb frissítéseinek köszönhetően.

  3. 1

    A Priwidd trójai egy hátsó kaput létesít a fertőzött számítógépeken, és egy webszerverről fogadja a támadók utasításait.

 
Partnerhírek
Hamis szerelem a Facebookon

Tragédiába torkollott egy facebookos kamuprofil körüli eset, a féltékeny férj lelőtte az online csalók áldozatául esett feleségét.

A mobilbiztonság helyzete 2019 első félévében

Az ESET átfogó áttekintést készített arról, hogyan alakult a mobilbiztonsági helyzete a 2019-es esztendő első félévében.

hirdetés
Közösség
1