Adatbázisokat is benyel a Bitpaymer zsarolóvírus

A Bitpaymer zsaroló program nem kizárólag fájlok tönkretételére törekszik, hanem komplett adatbázisokat is képes térdre kényszeríteni.
 

A Bitpaymer a funkcionalitását tekintve alapvetően nagyon hasonlít azokra a zsaroló programokra, amelyek fájlokat titkosítanak, majd a helyreállításhoz szükséges információkért cserébe váltságdíjat követelnek. Ez a szerzemény is képes jelentős pusztításra, leginkább csak a Windows rendszerkönyvtárait hagyja érintetlenül annak érdekében, hogy az operációs rendszer minimális szinten működőképes maradhasson, és legyen esélye fizetni a felhasználónak.
 
A kártékony program fontos jellemzője, hogy le tudja állítani az SQL Serverhez tartozó szolgáltatásokat. Ezt követően pedig elkezdi az érintett rendszeren esetlegesen meglévő, SQL Server alapú adatbázisok tönkretételét. Ezzel különösen vállalati környezetben tud komoly fennakadásokat okozni.
 
A Bitpaymer az árnyékmásolatokat is törli, hogy ezzel is megnehezítse a helyreállítást. Majd a zsaroló üzenetében közli, hogy 48 óra áll rendelkezésre a váltságdíj kifizetésére, ezt követően a csalók törlik a dekódoló kulcsokat. Emellett vállalják, hogy két fájlt ingyenesen dekódolnak, hogy megmutassák, valóban képesek a helyreállítást elvégezni. Ennek ellenére a követelések teljesítése ezúttal sem javasolt.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A Citrix elérhetővé tette az Application Delivery Controller, illetve a Citrix Gateway legújabb hibajavítását.

  2. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

  3. 4

    A Symantec négy biztonsági résről számolt be egyes hálózatbiztonsági termékeinek kapcsán.

 
Partnerhírek
iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

A kkv-ken keresztül támadják a nagyvállalatokat a kiberbűnözők

A kis- és középvállalatok jelentik a legnagyobb rizikót az IT biztonság terén, így nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők is egyre inkább őket támadják, nem utolsósorban azért, hogy rajtuk keresztül eljussanak a nagyobb vállalatokig.

hirdetés
Közösség
1