A Zoom és a Teams is elbukott a hackerversenyen

​A Pwn2Own 2021 hackerversenyen széles körben használt alkalmazások és operációs rendszerek estek áldoztául a fehérkalapos résztvevőknek.
 

A Trend Micro Zero Day Initiative (ZDI) idén is megrendezte a Pwn2Own hackerversenyt, amelyen ezúttal is több százezer dollár jutalmat osztott ki azon résztvevők között, akik a "benevezett" szoftverek, operációs rendszerek ellen sikeres támadásokat hajtottak végre eddig nem ismert sebezhetőségeken keresztül. Természetesen idén is szigorú szabályai voltak a sérülékenységekkel kapcsolatos információk kezelésének. A versenyzők csak a ZDI csapatával oszthatták meg a felfedezéseik részleteit, és a gyártók a Trend Micro közreműködésével értesülhettek a hibákról.
 
A kétnapos rendezvény első napján elsőként a Microsoft Exchange Server esett áldozatul, amikor a Devcore nevű etikus hackercsapat authentikációs mechanizmusok megkerülésével és több biztonsági rés kihasználásával átvette az érintett kiszolgáló feletti irányítást. Ezért 200 ezer dolláros jutalomban részesült a csapat. Hasonló összeg járt a Microsoft Teams-et meghackelő versenyzőnek is, aki egy súlyos, jogosulatlan távoli kódfuttatásra módot adó hibára hívta fel a figyelmet.
 
Az első napon a versenyzők sikeresen hackelték meg az Apple Safarit (100 ezer dolláros díj ellenében), a Windows 10-et és az Ubuntu Desktop operációs rendszert.
 
A második napon a Zoom került sorra, amelyhez két biztonsági kutató egy olyan exploitot készített, aminek révén jogosulatlan kódfuttatásra nyílt lehetőség felhasználói közreműködés nélkül. E sérülékenység feltárásáért 200 ezer dollár ütötte a markukat. Ezt a hackerkedést követően a résztvevők sikeresen támadták még a Chrome és az Edge webböngészőket, a Parallels Desktopot, valamint további ostrom alá helyezték a Windows 10-et, illetve az Ubuntut.
 
A Tesla sértetlen maradt
 
A ZDI idén is biztosított lehetőséget arra, hogy az arra jelentkezők egy Tesla gépkocsit hackelhessenek. Azonban most senki sem akadt, aki okosautó fronton vállalkozott volna új támadás, új sebezhetőség bemutatására, így e kategóriában idén nem volt díjazott. Annak ellenére sem volt érdeklődés, hogy akár 600 ezer dollárt is hajlandóak lettek volna fizetni a szervezők egy kritikus biztonsági résért és annak kihasználására alkalmas kódért.
Vélemények
 
  1. 4

    A Foxit fejlesztői kiadták a legújabb biztonsági hibajavításokat.

  2. 4

    A Google 42 különféle biztonsági rést foltozott be az Android operációs rendszeren.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
​Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól

Bitcoinnal fizethető hamis koronavírus-oltásokra épülő csalásra figyelmeztetnek a nemzetközi hatóságok.

Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

hirdetés
Közösség