A Windows 7 miatt aggódik az FBI

​Az FBI aggodalmát fejezte ki azon vállalatok informatikai infrastruktúrái miatt, amelyekben még mindig nagyobb számban működnek Windows 7 alapú számítógépek.
 

A FBI rendszeresen ad ki figyelemfelhívó közleményeket, tájékoztatókat kiberbiztonsági kockázatokkal kapcsolatban. Legutóbb a szervezet a Windows 7 használatának veszélyeire igyekezett rávilágítani.
 
A Windows 7 idén (január 14-én) elvesztette a hivatalos támogatását, ami egyben azt is eredményezte, hogy az operációs rendszer nem kap többé biztonsági frissítéseket (néhány kivételtől eltekintve). A vállalatoknak ugyan van arra lehetőségük, hogy a Microsoft által indított Extended Security Update (ESU) program keretében további három évig hozzájussanak kritikus biztonsági javításokhoz, de ez már nem ingyenes. Ráadásul csak mennyiségi licenceléssel rendelkező Windows példányokhoz érhető el ez a "menekülőút".
 
Úgy járhatunk, mint az XP-vel
 
Az FBI szerint a Windows 7 támogatásának megszűnése hasonló következményekkel járhat, mint a Windows XP "kivezetése”, amelyre még 2014-ben került sor. Akkor megfigyelhető volt, hogy a kiberbűnözők könyörtelenül lecsaptak a védtelenül maradt rendszerekre, és a támogatás megszűnését követő évben jelentősen nőtt ezen számítógépek elleni kibertámadások száma.
 
Vélhetőleg ez a nemkívánatos helyzet a Windows 7-et sem kerüli el, ezért a szervezet azt javasolja, hogy ahol arra van lehetőség, minél előbb át kell térni támogatással rendelkező operációs rendszerek használatára. Nyilván ez a hardver- és szoftverkiadások emelkedését jelenti, emberi erőforrások lekötésével jár, valamint nem utolsó sorban kompatibilitási gondokat vethet fel. Ennek ellenére az FBI úgy véli, hogy az esetleges kibertámadások által okozott károk jóval nagyobb összegeket emészthetnek fel, mint a régi rendszerek frissítése, migrálása.
 
Az FBI külön aggodalmának adott hangot az egészségügyi intézmények rendszerei kapcsán. A Windows XP halála után ezek az infrastruktúrák különös nyomás alá helyeződtek, és még napjainkban is sok elavult rendszer működik. Ennek részben a pénzhiány, nagyobb részben a kompatibilitási aggályok az okai.
 
A szervezet ugyanakkor néhány alapvető tanáccsal is szolgált azon vállalatok, intézmények számára, akik egyelőre nem tudják kivezetni a Windows 7-et:
 • Naprakész vírusvédelem alkalmazása.
 • Erős hálózatbiztonsági és tartalomszűrő megoldások használata.
 • Az elavult operációs rendszereket futtató számítógépek lehetőségek szerinti izolálása.
 • Az RDP és egyéb távoli kapcsolatok kialakítására alkalmas protokollok, technológiák fokozott védelme.
Vélemények
 
 1. 4

  A MySQL Server több mint ötven biztonsági hibajavítást kapott.

 2. 3

  A Java frissítésével nyolc sérülékenységet lehet megszüntetni.

 3. 1

  A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség