A többszörös zsarolás felé mozdultak el a kiberbűnözők

​A három fázisban megvalósuló internetes zsarolások száma folyamatosan emelkedik, és egyelőre nem is látszik a fény az alagút végén.
 

A Check Point Research (CPR) kiadta a 2021-es évközi biztonsági jelentését, amely azt mutatja be, hogy a kiberbűnözők miként folytatták a hibrid munkavégzésre való globális átállással való visszaéléseket, és vettek célba legkülönbözőbb területeken működő szervezeteket az elmúlt hónapok során.
 
A jelentés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a felmérésben szereplő szervezetek világszerte 29 százalékos növekedést tapasztaltak a kibertámadások terén. A legrosszabb helyzet és a legkedvezőtlenebb trendek az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban alakultak ki.
 
A zsaroló programokon alapuló támadások és az úgynevezett hármas zsarolás (Triple Extortion) még inkább előtérbe került. E támadások száma az előző év hasonló időszakához képest világszerte 93 százalékkal emelkedett. A többlépcsős zsarolás során a támadók már nem kizárólag fájlokat titkosítanak, illetve lopott adatok nyilvánosságra hozatalával fenyegetőznek, hanem mind gyakrabban környékezik meg a célkeresztbe állított vállalatok ügyfeleit, partnereit is.
 
A második félévre vonatkozó előrejelzések szerint a zsaroló programok annak ellenére is terjedni fognak, hogy a bűnüldöző szervek egyre szigorúbban és összehangoltabban lépnek fel ellenük.
 
A Check Point külön kiemelte az Emotet botnet után kialakult helyzetet. A jelentős károkat okozó hálózat januári megbénítását követően ugyanis komoly verseny alakult ki a netes alvilág berkein belül azért, hogy melyik csoport tudja pótolni a kiesett botnetet. Ennek során egyebek mellett a Trickbot, a Dridex, a Qbot és az IcedID kártékony programok terjesztése került előtérbe. 
 

"2021 első felében a kiberbűnözők továbbra is annak megfelelően választották meg a módszereiket, hogy mind inkább ki tudják használni az átállást a hibrid munkavégzésre"

- mondta Maya Horowitz, a Check Point Software kutatásért felelős elnökhelyettese.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal fejlesztői öt biztonsági réstől számoltak be.

  2. 4

    A Microsoft elérhetővé tette a Windows szeptemberi hibajavításait.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Milliárdnyi kibertámadás fenyegeti a rendszereket

Az ESET legújabb zsarolóvírus riportja 71 milliárd távoli hozzáférést célzó támadásról számol be.

​Miért fontos letakarni gyermekeink webkameráját?

Laptopok, okostelefonok és táblagépek - az okoseszközök többségének már van beépített kamerája.

hirdetés
Közösség