A távmunkához használt PC-k kockázatai

​A távmunkához használt számítógépek gyakorta magáncélú tevékenységeket is szolgálnak, ami a szervezetekre nézve információbiztonsági kockázatokat hordoz.
 

A Kaspersky legutóbbi jelentéséből az is kiderült, hogy a dolgozók nehezebben tudják elkülöníteni egymástól a munkát és a személyes tevékenységeket, különösen akkor, ha informatikáról van szó. A vállalkozások számára aggasztó lehet, hogy az otthoni munkavégzés bevezetése óta több felnőtt tartalmat néző dolgozók 51 százaléka azt állítja, hogy a munkájához használt készüléken tekinti meg ezeket a tartalmakat. A dolgozók csaknem egyötöde olyan készüléken teszi ezt, amelyet a munkáltatója biztosított számára.
 
A dolgozók 55 százaléka arról számolt be, hogy mostanában többet olvas híreket, mint mielőtt elkezdett volna otthonról dolgozni. Ez persze érthető, hiszen az emberek naprakészek akarnak lenni a koronavírussal kapcsolatos legújabb fejleményekből. A híreket a megkérdezettek 60 százaléka azon a készüléken olvassa, amelyet a munkavégzéshez is használ.
 
Sokaknak az is szokásukká vált, hogy a személyes szolgáltatásokat munkavégzési célokra használják, ami növeli az árnyékinformatika potenciális kockázatát. Az alkalmazottak 42 százaléka a saját személyes e-mail címét használja munkaügyekhez. 38 százalékuk olyan üzenetküldő szolgáltatást is használ, amelyet a munkahelyi IT-részleg nem hagyott jóvá.
 
"A szervezetek nem teljesíthetnek minden felhasználói igényt, például nem engedhetik meg, hogy a dolgozók tetszés szerinti szolgáltatásokat használjanak. Fontos megtalálni az egyensúlyt a felhasználói kényelem, az üzleti szükségszerűség és a biztonság között. Ennek eléréséhez egy vállalatnak a csak minimálisan szükséges jogosultságok elve alapján kell hozzáférést biztosítaniuk a szolgáltatásokhoz, VPN-t kell létrehozniuk, valamint biztonságos és jóváhagyott vállalati rendszereket kell használniuk" - mondta Andrej Jevdokimov, a Kaspersky információbiztonsági igazgatója. A szakember hozzátette, hogy a technológiai intézkedések mellett fontos a munkavállalók rendszeres biztonságtudatossági képzése is.
Vélemények
 
  1. 3

    Az SQLite kapcsán két sebezhetőségre derült fény.

  2. 4

    Az Autodesk Maya egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  3. 3

    A Maze.A zsarolóprogram fájlok titkosítása mellett adatokat is kiszivárogtat a fertőzött számítógépekről.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1