A számítógépekre is lecsapott a koronavírus

​Csak idő kérdése volt, hogy a vírusírók szemet vessenek a koronavírusra. A napokban sajnos megjelent az első, számítógépeket komolyan veszélyeztető kártékony program, amely a CoronaVirus nevet kapta.
 

Az elmúlt hetekben a Biztonságportálon már számos esetben számoltunk be a koronavírussal kapcsolatos kiberbiztonsági kockázatokról. Ezek elsősorban azzal voltak kapcsolatosak, hogy a csalók a WHO nevével visszaélve spameket küldözgetnek, illetve adathalászatot folytatnak. Most azonban már megjelent az első olyan kártékony program is, amely a koronavírus után kapta a nevét. 

Egészen pontosan nem egy, hanem kettő károkozóról van szó, amelyek kéz a kézben terjednek. Az eddigi jelentések szerint a vírusírók ezúttal a WiseCleaner nevű segédprogram nevében próbálják rávenni a felhasználókat arra, hogy töltsék le a hasznos szoftvert. Csakhogy az általuk kreált, hamis oldalról nem az eredeti alkalmazás kerül fel a PC-kre, hanem egy vírusletöltésre alkalmas kis fájl. Amennyiben ezt elindítja a felhasználó, akkor a számítógépre felkerül egy file1.exe és egy file2.exe nevű fájl. Az előbbi a Kpot nevű trójait rejti, míg az utóbbi a CoronaVirus zsarolóprogramot. 

Először adatlopás

A Kpot egy olyan ártalmas program, amely adatlopásra alkalmas. A fertőzött számítógépekről képes kiszivárogtatni a webböngészők által tárolt adatokat (beleértve a hitelesítési információkat is), valamint a postafiók, VPN és FTP hozzáféréseket. A Kpot egyes esetekben online játékokhoz tartozó (például Steam, Battle.net) információkat is feltölt a támadók szervereire. 

Aztán következik a zsarolás

A Kpottal együtt érkező CoronaVirus a károkat jelentősen képes fokozni. A számítógépeken lévő dokumentumokat, képeket, multimédiás állományokat, adatbázisokat, tervrajzokat stb. titkosítja, majd váltságdíjat követel. Sok más ransomware programtól eltérően ez a szerzemény nem a fájlok kiterjesztését manipulálja, hanem a fájlneveket változtatja meg a kompromittált állományok esetében. A zsaroló üzenetében pedig 50 dollárnak megfelelő Bitcoint követel a helyreállítási információkért.

A CoronaVirus azonban ennyivel nem elégszik meg, ugyanis a regisztrációs adatbázis módosításával eléri, hogy a Windows újraindítása után egy üzenet jelenjen meg:


Forrás: MalwareHunterTeam

Ez a képernyő 45 perc után megváltozik, és egy másik szöveg jelenik meg, ami 15 perc után tűnik el. Ezt követően a Windows ismét elindul. A vírus mindezt a regisztrációs adatbázis alábbi kulcsának manipulálásával éri el:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\BootExecute="[...]"

A CoronaVirus ellen naprakészen tartott víruskeresőkkel, rendszeres biztonsági mentésekkel és biztonságtudatos internetezéssel lehet leginkább védekezni.
Vélemények
 
  1. 3

    A pfSense fejlesztői egy közepes veszélyességű sebezhetőségről számoltak be.

  2. 4

    A Google Chrome webböngésző jelentős mennyiségű biztonsági hibajavítással gyarapodott.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

Bizalmas katonai adatok leselejtezett számítógépen

A G DATA szakértői többek között egy föld-levegő rakétarendszer felhasználói kézikönyvét is megtalálták a német hadsereg által leselejtezett notebookon, melyet az eBay-en vásároltak meg.

hirdetés
Közösség
1