A Phorpiex lett a legveszélyesebb hálózat

​A kiberbűnözők a Phorpiex botneten keresztül jelentős támadásokat indítottak az elmúlt hónapban.
 

A Check Point Research kiadta a 2020 novemberére vonatkozó Global Threat Index elemzését, amely a jól ismert Phorpiex botnethez köthető fertőzések hirtelen növekedését mutatja.
 
A Top10-es listán első alkalommal idén júniusban felbukkanó Phorpiex károkozó lett az előző hónap leggyakrabban fertőző rosszindulatú programja: világszerte a szervezetek 4 százalékánál jelent meg.
 
A Phorpiex 2010-ben bukkant fel először, és a "csúcsidőszakában" milliónál is több fertőzött számítógép felett vette át az ellenőrzést. Általában kiterjedt, spam kampányokban jut szerephez, és más rosszindulatú programok (például az Avaddon zsarolóvírus) terjesztését is elősegíti, de alkalmanként a kriptobányászatot sem veti meg.
 
"A Phorpiex az egyik legrégebbi és legkitartóbb botnet. A mostani fertőzési hulláma egy zsaroló programot terjesztő kampány része, ami jól mutatja, hogy milyen hatékony eszköz a Phorpiex" - mondta Maya Horowitz, a Check Point Threat Intelligence & Research igazgatója.
 
"A szervezeteknek képezniük kellene az alkalmazottaikat a spamek felismerése terén, és meg kellene tanítaniuk, hogy körültekintően nyissanak meg ismeretlen e-mail csatolmányokat, még akkor is, ha úgy tűnik, megbízható forrásból érkeznek. Ugyanakkor arra is figyelniük kell, hogy olyan biztonsági rendszert használjanak, mely aktívan védi a hálózataikat a fertőzésektől" – tette hozzá a szakember.
 
2020 novemberének top három kártékony programcsaládja:
1. Phorpiex
2. Dridex
3. Hiddad (Android kompatibilis károkozó, amely hirdetéseket jelenít meg, illetve adatokat lop)
Vélemények
 
  1. 4

    A Drupal esetében egy kritikus veszélyességű sebezhetőség megszüntetésére van szükség.

  2. 4

    A Google Chrome több mint két tucat sebezhetőségtől vált meg.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség