A netes társkeresés sötét oldala

​A Nagy Ő interneten való keresése sem mentes a veszélyektől. Egyre több felhasználó panaszkodik az online felületeken folyó csalások miatt.
 

A Kaspersky Lab felmérése szerint minden harmadik ember használ online társkereső applikációkat vagy weboldalakat, de persze nem mindenkinek vannak pozitív tapasztalatai. A "Nagy Ő" keresése közben sok csalódás éri az embereket - sokan találkoznak hamis információkkal, képekkel vagy rosszindulatú linkekkel.
 
A kutatás megállapította, hogy egyelőre kisebbségben vannak azok, akik társkereső alkalmazásokat, például Tindert, Badoo-t stb. használnak (11%) komoly kapcsolat céljából. A felhasználók csaknem fele csupán szórakozásra, 13 százaléka pedig alkalmi kapcsolat kereséséhez veti be ezeket a felületeket.
 
További problémát okozhat azoknak, akik valóban komoly kapcsolatra vágynak, hogy ezeken a társkeresőkön gyakorta sok a hamis információ. A megkérdezettek 57 százaléka ismerte el, hogy téves adatokat adott meg online, főként a külsejével kapcsolatban, de volt olyan is, aki a partnerét akarta rajtakapni, és ezért hazudott magáról.
 
A hamis profilok elterjedése sokakat arra késztet, hogy elforduljanak az online társkereséstől. A megkérdezettek 20 százaléka hamis fotók, 12 százaléka a kapcsolati elvárások, 11 százaléka pedig a megtévesztő kapcsolati státusz miatt hagyott fel a netes ismerkedés e formájával.
 
Minden tizedik felhasználó találkozott már olyan online profillal, amely személyes információkat vagy pénzügyi adatokat próbált kipuhatolni. Olyan profilok is akadnak, amelyek kártékony weboldalakra mutató hivatkozásokat terjesztenek, és ezáltal próbálják megfertőzni a gyanútlan felhasználók számítógépeit, készülékeit.
 

"Az online társkereső felületek használata nagyszerű módja annak, hogy új emberekkel ismerkedjünk a manapság tapasztalható felgyorsult és elfoglalt világunkban. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy vannak, akik ártó szándékkal használnak ilyen szolgáltatásokat, és ebből kifolyólag tudatosságra szeretnénk ösztönözni a felhasználókat"

- mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business divíziójának vezetője.
 
Természetesen nem arról van szó, hogy a kockázatok miatt fel kellene hagyni a netes társkeresők használatával. Csupán azt kell szem előtt tartani, hogy ezeken az oldalakon nemcsak kisebb füllentésekkel találkozhatunk, például a kinézet vagy a kor kapcsán, hanem rejtőzködő kiberbűnözőkkel is. Az óvatosság mindenképpen indokolt.
Vélemények
 
  1. 4

    A MySQL fejlesztői jelentős hibajavítással rukkoltak elő.

  2. 4

    Az Oracle ismét frissítette a VirtualBoxot.

  3. 1

    A Browexp trójai kifejezetten a webböngészőkbe mentett felhasználói adatokat kémleli. Ezáltal érzékeny információkra is szert tehet.

 
Partnerhírek
Frissíteni kell a WhatsApp üzenetküldőt!

Egy szingapúri IT-biztonsági szakember felfedezte, hogy a népszerű üzenetküldő alkalmazást egy fertőzött GIF segítségével térdre lehet kényszeríteni.

​Zsarolóvírus okozott 95 millió dolláros kárt egy dán cégnek

Még mindig nem épült fel teljesen a szeptember elejei zsarolóvírusos támadásból a dán Demant, amelynek friss pénzügyi jelentése szerint az incidens összesen 95 millió dolláros kárt okozott.

hirdetés
Közösség
1