A Linux sem jelent akadályt a brutális KillDisk vírusnak

A számítógépeken nagyon komoly károkozásra képes KillDisk program már Linux alatt is támad. 250 ezer dollárt követel az áldozataitól.
 
hirdetés
A KillDisk malware akkor szerzett magának ismertséget, amikor 2015 telén szerepet kapott az ukrajnai energetikai szektort ért támadássorozatban, majd pénzügyi intézmények rendszerei felé vette az irányt. Mivel a kritikus infrastruktúrák ostromlásától sem riad vissza, ezért a biztonsági cégek kiemelten figyelik a fejlődését. Többek között az ESET is, amelynek legújabb kutatása arra világított rá, hogy a károkozó immár linuxos környezetekben is elemében érzi magát.
 
A KillDisk első variánsai kifejezetten rombolási célokat szolgáltak. A fertőzött számítógépen törölték a merevlemezt, és vele együtt az operációs rendszert. Így a fertőzött gépek használhatatlanná váltak. Aztán a kártevő nem sokkal később kibővült egy olyan összetevővel, amely fájltitkosításra is alkalmas volt, és nagyon hasonlóan kezdett működni, mint a zsaroló programok. Szolgáltatásként regisztrálta magát a számítógépeken, különféle folyamatokat állított le, és állományokat kompromittált. Az ESET szerint ez a variáns juthatott szerephez az ukrán bankok elleni akciókban is.
 
Nem kispályáznak
 
A KillDisk terjesztői célzott támadásokat hajtanak végre, általában jelentős célpontok ellen. Ennek megfelelően az általuk követelt váltságdíj elérheti a 250 ezer dollárt. Összehasonlításképpen egy "átlagos" ransomware általában 300-1000 dollárt követel az áldozatától azért, hogy a lerombolt fájlok helyreállíthatóvá váljanak.
 
Az ESET biztonsági hálóin egy újabb KillDisk variáns akadt fent, amelynek legfontosabb jellemzője, hogy a Linux operációs rendszerrel kompatibilis. Amikor felkerül egy Linux alapú szerverre vagy munkaállomásra, akkor azon nekilát a fájlok titkosításához. A könyvtárstruktúrát 17 szint mélységig járja be, és minden fájlt kódol Triple-DES eljárások bevonásával. Fontos jellemzője, hogy minden egyes állomány titkosításához más-más, véletlenszerűen generált kulcsot használ. Amint végez a tevékenységével, akkor manipulálja a GRUB-ot, és ezzel a rendszer újraindítása után megakadályozhatja a Linux betöltődését. Ellenben a váltságdíjra vonatkozó üzeneteit meg tudja jeleníteni.


Forrás: ESET
 
Felmerülhet a kérdés, hogy ha a károkozó minden fájlt különböző kulccsal titkosít, akkor a váltságdíj kifizetése miként segíthet a károk felszámolásában. Az ESET szerint sehogy, annál is inkább, mivel a KillDisk jelenlegi variánsa a kompromittált PC-kre nyilván nem menti le a dekódoláshoz szükséges kulcsokat, de azokat nem is tölti fel vezérlőszerverekre. Vagyis a támadók számára nem állnak rendelkezésre azok az információk, amikért pénzt követelnek. Így aztán már csak ezért sem célszerű fizetni nekik.
 
A biztonsági cég állaspontja, hogy ez esetben is a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. A korszerű védelmi eszközök alkalmazása mellett fontos az alkalmazottak oktatása, a rendszerek naprakészen tartása, a biztonsági mentések készítése, és nem utolsó sorban az incidensekre való felkészülés. 
Vélemények
 
  1. 3

    A phpMyAdmin két sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 3

    A Dropbox Android kompatibilis mobil alkalmazását két sérülékenység sújtja.

  3. 1

    A Danabot trójai túlzottan nagy érdeklődéssel figyeli a levelező- és FTP-szoftvereket, hogy aztán azokból hitelesítő adatokat kaparintson meg.

 
Partnerhírek
Foci-vb: hamis nyereményjátékok és mezek

Az ESET szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a szurkolók mellett a csalók is készen állnak az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra, és óvatosságra intették a felhasználókat.

​Virtuális asszisztens vagy beépített ügynök?

A reklámvideók szerint a virtuális asszisztensek jelentősen megkönnyítik a mindennapjainkat. De mint minden technológiai termék esetében, a biztonságra itt is figyelnünk kell.

hirdetés
Közösség
1