A Linux sem jelent akadályt a brutális KillDisk vírusnak

A számítógépeken nagyon komoly károkozásra képes KillDisk program már Linux alatt is támad. 250 ezer dollárt követel az áldozataitól.
 

A KillDisk malware akkor szerzett magának ismertséget, amikor 2015 telén szerepet kapott az ukrajnai energetikai szektort ért támadássorozatban, majd pénzügyi intézmények rendszerei felé vette az irányt. Mivel a kritikus infrastruktúrák ostromlásától sem riad vissza, ezért a biztonsági cégek kiemelten figyelik a fejlődését. Többek között az ESET is, amelynek legújabb kutatása arra világított rá, hogy a károkozó immár linuxos környezetekben is elemében érzi magát.
 
A KillDisk első variánsai kifejezetten rombolási célokat szolgáltak. A fertőzött számítógépen törölték a merevlemezt, és vele együtt az operációs rendszert. Így a fertőzött gépek használhatatlanná váltak. Aztán a kártevő nem sokkal később kibővült egy olyan összetevővel, amely fájltitkosításra is alkalmas volt, és nagyon hasonlóan kezdett működni, mint a zsaroló programok. Szolgáltatásként regisztrálta magát a számítógépeken, különféle folyamatokat állított le, és állományokat kompromittált. Az ESET szerint ez a variáns juthatott szerephez az ukrán bankok elleni akciókban is.
 
Nem kispályáznak
 
A KillDisk terjesztői célzott támadásokat hajtanak végre, általában jelentős célpontok ellen. Ennek megfelelően az általuk követelt váltságdíj elérheti a 250 ezer dollárt. Összehasonlításképpen egy "átlagos" ransomware általában 300-1000 dollárt követel az áldozatától azért, hogy a lerombolt fájlok helyreállíthatóvá váljanak.
 
Az ESET biztonsági hálóin egy újabb KillDisk variáns akadt fent, amelynek legfontosabb jellemzője, hogy a Linux operációs rendszerrel kompatibilis. Amikor felkerül egy Linux alapú szerverre vagy munkaállomásra, akkor azon nekilát a fájlok titkosításához. A könyvtárstruktúrát 17 szint mélységig járja be, és minden fájlt kódol Triple-DES eljárások bevonásával. Fontos jellemzője, hogy minden egyes állomány titkosításához más-más, véletlenszerűen generált kulcsot használ. Amint végez a tevékenységével, akkor manipulálja a GRUB-ot, és ezzel a rendszer újraindítása után megakadályozhatja a Linux betöltődését. Ellenben a váltságdíjra vonatkozó üzeneteit meg tudja jeleníteni.


Forrás: ESET
 
Felmerülhet a kérdés, hogy ha a károkozó minden fájlt különböző kulccsal titkosít, akkor a váltságdíj kifizetése miként segíthet a károk felszámolásában. Az ESET szerint sehogy, annál is inkább, mivel a KillDisk jelenlegi variánsa a kompromittált PC-kre nyilván nem menti le a dekódoláshoz szükséges kulcsokat, de azokat nem is tölti fel vezérlőszerverekre. Vagyis a támadók számára nem állnak rendelkezésre azok az információk, amikért pénzt követelnek. Így aztán már csak ezért sem célszerű fizetni nekik.
 
A biztonsági cég állaspontja, hogy ez esetben is a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. A korszerű védelmi eszközök alkalmazása mellett fontos az alkalmazottak oktatása, a rendszerek naprakészen tartása, a biztonsági mentések készítése, és nem utolsó sorban az incidensekre való felkészülés. 
Vélemények
 
  1. 3

    A jQuery egy közepes veszélyességű sérülékenységet rejt.

  2. 4

    Az Apple több tucat biztonsági hibajavítást adott ki a macOS operációs rendszerhez.

  3. 1

    A Theaabo trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1