A legkockázatosabb játékok toplistája

​A játékoknak álcázott kártékony programok a világjárvány idején drasztikusan elszaporodtak. A mobilos játékok körül azóta sem csitulnak az indulatok.
 

Az elmúlt 18 hónap során a videojátékok piacának szereplői példátlan mértékű növekedést tapasztaltak, részben annak köszönhetően, hogy a felhasználók az otthon maradás miatt kénytelenek voltak alternatív szórakozási formákat keresni. A játékok iránti kereslet idén sem csappant meg, ami egyes előrejelzések szerint 2021 végére akár 175,5 milliárd dolláros forgalomban csúcsosodhat ki. Ennek fényében a Kaspersky kutatói megvizsgálták azokat a videojátékokhoz kapcsolódó fenyegetéseket, amelyekkel a felhasználók leggyakrabban szembesülhetnek.
 
A biztonsági kutatók az idei év huszonnégy legnépszerűbb számítógépes játékához és tíz legnépszerűbb mobilos játékappjához kapcsolódó támadásokat elemezték. Az eredmények azt mutatják, hogy a számítógépes játékokhoz kötődő kiberfenyegetések 2020. második negyedévében az egekbe szöktek: számuk globális szinten elérte a 2,48 milliót, ami 66 százalékos növekedést jelent 2020. első negyedévéhez képest. A támadások száma az idei második negyedévben esett vissza jelentősebb mértékben.
 
A mobilos játékoknál némileg más trend rajzolódik ki, noha 2020-ban e téren is jelentősen gyakoribbá váltak a károkozások. Míg a számítógépes játékokkal visszaélő támadások száma idén észrevehető mértékben csökkent, a mobilok frontján ez csak egy 10 százalékos mérséklődésben jelentkezett eddig.
 
A leggyakrabban célkeresztbe állított játékok listáját a Minecraft vezeti mind a számítógépes, mind a mobilos kategóriába. A Minecraft ez irányú "népszerűsége" talán azzal magyarázható, hogy több verziója érhető el, és rengeteg mod tölthető le hozzá. A modok pedig jó álcát kínálnak a kártékony kódok számára.
 
A kiberbűnözők által leggyakrabban kiszemelt játékok toplistája:
 • Minecraft
 • The Sims 4
 • PUBG
 • Fortnite
 • Grand Theft Auto V
 
Bár a játékok álcája alatt terjesztett ártalmas fájlok zöme letöltő- és reklámprogram, esetenként mind a számítógépes, mind a mobilos felhasználók sokkal komolyabb fenyegetésekkel kénytelenek szembesülni, például adatlopó trójai programokkal vagy zsarolóvírusokkal.
 

"A videojátékokhoz kapcsolódó fenyegetések számában egyértelműen tetten érhető a pandémia hatása. Ahogy egyre többen kezdtek videojátékokkal játszani, úgy mind több felhasználót érintettek a játékoknak álcázott fenyegetések. Ezek terjesztésének két népszerű módja van, melyek közül az adathalászat jelenti az egyiket. A másik támadási vektort a warez oldalak képviselik: felfedeztünk például egy jól összehangolt kampányt, amelynek keretében egy veszélyes droppert terjesztettek ezeken az oldalakon keresztül"

- mondta el Anton V. Ivanov, a Kaspersky biztonsági kutatója.
 
A szakember hozzátette, hogy a védelmi szoftverek használata mellett a biztonságos játékélményhez elengedhetetlen a hivatalos áruházakhoz való ragaszkodás és az éberség.
Vélemények
 
 1. 4

  A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

 2. 4

  A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség